/ HRONIKA / Tri radnika poginulo za mesec dana na gradilištima, KAZNE za rad na crno blage

Tri radnika poginulo za mesec dana na gradilištima, KAZNE za rad na crno blage

ubzrs on 13/09/2018 - 7:00 am in HRONIKA
Rate this post

Za nešto više od mesec dana na gradilištima u Beogradu život su izgubila tri radnika. U javnosti je najviše odjeknula nesreća na gradilištu u Kneza Miloša, gde je radnik poginuo kada se na njega obrušio zid. Samo nekoliko dana kasnije, i to posle vanrednog inspekcijskog nadzora na gradilištima, desila se nova tragedija.

Građevinska struka uzrok takvih problema vidi u malom broju inspektora koji kontrolišu gradilišta i tome što su kaznene mere koje se primenjuju blage u odnosu na mogućnosti kažnjavanja propisane zakonom.

Struka u kojoj se najviše gine na radu. Polovinu ukupnog broja radnika u Srbiji koji stradaju na radnom mestu, čine upravo građevinci. Za prvih osam meseci ove, poginuo je isti broj radnika na građevini, kao tokom cele prošle godine.

Poslednji u nizu, u bolnici je podlegao povredama radnik koji je pao sa građevine u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu.

Njegov život nije spasao vanredni inspekcijski nadzor, koji je, nakon pogibije radnika na gradilištu u Kneza Miloša 29. avgusta, naredio pomoćnik gradonačelnika Beograda. Oba radnika radila su na crno.

Bez ugovora uglavnom rade nekvalifikovani radnici, koji su u najvećem riziku od povreda. Na 10 neprijavljenih radnika poslodavac na porezima i doprinosima “štedi” 300 hiljada dinara mesečno, odnosno 3 miliona i 600 hiljada godišnje, računica je strukovnog Sindikata.

– Radnici, na žalost, u Srbiji postaju brojevi, ne više porodice, ne više tragedije koje se dešavaju, nego brojevi statistički poginulih ljudi. Kao da smo posekli neka stabla, pa beležimo koliko smo stabala posekli. To je poražavajuće za jedno društvo – kaže Saša Tolaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Masovno zapošljavanje radnika na crno, i česte nesreće dešavaju se zbog mita i korupcije u građevinarstvu, smatra potpredsednik Građevinske komore Srbije.

– Primer vam je divlje stambene izgradnje, koja stvarno užas koliko je prisutna ovde i šta se dešava. Čim to imate, što je krivična odgovornost, a vi doživljate to da cela javnost priča o nekim objektima koje niko ne sme da dira, da su zaštićeni, da je prisutna korupcija…Čim je takva situacije, onda imate i ovo što se dešava, pored divlje gradnje i divlje radnike – izjavio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

FOTO: RAS SRBIJA

Da li se na nekom gradilištu svi propisi poštuju utvrđuju tri inspekcije – republička, gradska, i inspekcija Ministarstva rada. Često se dešava da inspekcija napravi zapisnik koji preda tužilaštvu i da se tu sve i završi, bez procesuiranja, dodaje Rodić. A i kada dođe do kažnjavanja, kažu sindikalci, ono je blaže nego što bi moglo da bude.

– Kad vi počnete da kažnjavate od 800 hiljada do dva miliona, sa 12 godina zatvora, za one koji su krivci zbog ovih smrtnih slučajeva, tada će se i neko dozvati pameti, i reći ovako više ne može – kaže Saša Torlaković.

Sagovornici N1 se slažu: sa trenutnom kaznenom politikom, poslodavcima se više isplati da plate kazne, nego poreze i doprinose za radnike. To ugrožava i živote radnika, ali i one građevinske firme koje posluju legalno.

BLIC ONLINE

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *