/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Trivan: Glavne oblasti delovanja otpad, remedijacija zemljišta i pošumljavanje

Trivan: Glavne oblasti delovanja otpad, remedijacija zemljišta i pošumljavanje

Andrijana Tomic on 17/07/2017 - 7:25 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je danas da će glavne oblasti delovanja novoformiranog ministarstva biti rad na rešavanju pitanja otpada, otpadnih voda, remedijacije zemljišta, pošumljavanja i preventive bujičnih poplava i erozije.

On je na sednici Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije rekao da nijedan problem u zaštiti životne sredine niko ne može da reši sam i da će zato glavni mehanizmi delovanja ministarstva biti tesna saradnja sa svim relevantnim činiocima od Skupštine, preko lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije, nadležnih institucija, nevladinog sektora do medija, saopštila je pres služba Ministarstva.

“Moramo svi zajedno da radimo na pitanjima zaštite životne sredine i da ujedinimo znanja i sposobnosti koje naša zemlja ima. Ovo je veoma kompleksna oblast, koja prvo iziskuje ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu stanja, a zatim i ogromna novčana sredstva. Srbija nema novca i zato je potrebno da osmišljavamo projekte koje možemo da realizujemo uz pomoć fondova Evropske unije”, rekao je Trivan.

On je upozorio da rokovi za primenu ekoloških standarda Evropske unije u Srbiji moraju biti realni i dostižni.

“U suprotnom, nećemo ni zemlju dovesti u red, ni ispuniti obaveze koje smo preuzeli i može se dogoditi da plaćamo penale zbog toga”, rekao je Trivan.

Ministar i članovi skupštinskog odbora na današnjoj sednici ocenili su da su pitanja zaštite životne sredine jedan od najvažnijih prioriteta Srbije i izrazili zadovoljstvo zbog toga što je formirano posebno ministarstvo, koje će se baviti zaštitom životne sredine.

 

Izvor:www.beta.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *