/ NOVOSTI / Trivan: U Srbiji se prerađuje svega osam odsto otpadnih voda

Trivan: U Srbiji se prerađuje svega osam odsto otpadnih voda

ubzrs on 19/08/2017 - 10:12 am in NOVOSTI, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Srbija će u narednih godinu i po dana morati da donese još oko 90 propisa iz oblasti životne sredine, kako bi do kraja uskladila svoje zakonodavstvo sa onim u Evropskoj uniji (EU), izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On kaže i da se u Srbiji prerađuje samo osam odsto otpadnih voda, što je, kako je rekao, nedopustivo.

“Do sad je mnogo urađeno, ali ovo je prelomni trenutak da se završi posao u vezi sa Poglavljem 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine”, kazao je u intervjuu agenciji Beta, ali nije želeo da precizira o kojim rešenjima je reč, jer posao izrade propisa tek predstoji.

Trivan je naglasio da će prioritet u radu njegovog ministarstva biti zaštita voda, a posebno tretman otpadnih voda.

“Situacija je veoma loša i zato je naš akcenat na prečišćavanju otpadnih voda. U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda, što je nedopustivo”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, “u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od njih samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava vodu”.

Trivan je dodao i da tek 55 odsto stanovništva ima priključak za kanalizaciju.

“Od 450 naselja u Srbiji koja imaju više od 2.000 stanovnika procenat priključenosti na kanalizaciju je 72 odsto, što je svetski prosek, ali u naseljima koja imaju manje od 2.000 stanovnika broj onih koji su priključeni na kanalizaciju pada ispod pet procenata”, rekao je on.

Da bi se problemi sa otpadnim vodama rešili, kako je dodao, Srbiji će pomoći i EU koja je za te namene predvidela blizu 160 miliona evra do 2020. godine.

Trivan je podsetio da se projekti za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda spremaju u nekoliko gradova, a najdalje je u tome odmakao Beograd, kome su potrebna i najveća sredstva.

“Beograd ima završen projekat čija realizacija košta milijardu evra, a već je uloženo oko 200 miliona evra u pripremne radove koji su već obavljeni”, rekao je on.

Kako bi se taj posao što bolje obavio u svim mestima gde je to potrebno, Trivan je najavio da će njegovo ministarstvo formirati poseban sektor koji će se baviti isključivo pripremanjem takvih i sličnih projekata, koji će pomagati pre svega lokalnim samoupravama.

Evropska unija će Srbiji pomoći u rešavanju problema otpadnih voda i za te namene predvidela je oko 160 miliona evra do 2020. godine, kaže ministar Goran Trivan.

Trivan istovremeno očekuje i da će država novoosnovanom Ministarstvu zaštite životne sredine pomoći davanjem podsticajnog budžeta za narednu godinu.

“Ne želim da spekulišem o iznosu, ali očekujem da bude veći od pet milijardi dinara, koliko je ove godine izdvojeno za životnu sredinu”, kazao je on.

Mnogo više novca, procenjuje se oko 15 milijardi evra, kako je dodao, biće potrebno u narednih 25 do 30 godina za rešavanje svih ekoloških problema, pre svega za adaptaciju na klimatske promene, za šta će deo novca uložiti država, deo međunarodna zajednica, a deo strani investitori.

Deo tih sredstava mogle bi da budu i američke investicije, jer bi, kako je naveo Trivan, delegаcijа аmeričkih privrednikа koji posluju u oblаsti zаštite životne sredine, trebalo da do kraja godine poseti Srbiju.

“Srbija ima potrebe za investicijama, investitori iz Amerike su izrazili spremnost da dođu, a zainteresovani su za ulaganje u upravljanje otpadnim vodama, otpadom, zaštitu prirode”, rekao je on.

Istakao je i da se Srbija ozbiljno bavi izradom plana adaptacije na klimatske promene, kao akcionim planom za tu adaptaciju, a jedno od ključnih sredstava u toj borbi biće pošumljavanje.

“Pošumljavanje je najjednostavniji, najefikasniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promena”, kazao je Trivan istakavši da će njegovo ministarstvo koristiti iskustvo Beograda koji je za samo šest godina pošumio oko 750 hektara.

Proširivanje teritorije zaštićenih dobara

Ministar je najavio i da se već radi na proširivanju zaštićenih dobara, koja se trenutno prostiru na blizu sedam odsto teritorije Srbije.

“Srbija po biološkoj raznolikosti spada medju 40 najvažnijih područja na svetu i to je naša obaveza”, istakao je Trivan.

Kako bi se očuvala životna sredina najavio je i da će će biti intenzivirane kontrole oko 70 ekoloških inspektora, čiji broj bi trebalo da se poveća za 10 do 15 ljudi.

Trivan je naveo da će inspekcija više obilaziti kompanije i pojedince, koje će najpre opominjati u slučaju prestupa, nakon čega će proveravati da li su sanirali problem, da bi tek na kraju kažnjavala one koji nisu ispunili obavezu.

On je naglasio i da njegovo ministarstvo nikada neće dozvoliti da Srbija postane “groblje prljavih tehnologija”, bez obzira na potrebu za industrijskom i tehnološkom tranzicijom privrede.

 

Izvor: N1

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *