/ HRONIKA / Ušili dve ruke za tri dana, obe odsečene iznad lakta: Niški lekari obavili dve jako komplikovane operacije

Ušili dve ruke za tri dana, obe odsečene iznad lakta: Niški lekari obavili dve jako komplikovane operacije

ubzrs on 25/10/2017 - 6:51 am in HRONIKA
Rate this post

Postoji dobra šansa za njihov uspešni oporavak.

Dejan Demirović (46) iz niškog sela Jelašnica i Dalibor Rangelov iz okoline Bosilegrada (24) ostali su bez desne ruke do iznad lakta, ali zahvaljujući nadljudskim naporima niških lekara koji su odsečene udove povezali, postoji dobra šansa za njihov uspešni oporavak.

Demirović je povređen u petak uveče kada je pao na cirkular za seču drva koji mu je potpuno amputirao ruku, a samo dva dana kasnije identičnu povredu je tokom rada u rudniku doživeo i Dalibor Rangelov.

Predrag Kovačević direktor Klinike za plastičnu hirurgiju gde su oba pacijenta operisana, kažu da se za 25 godina svoje profesionalne karijere nije susreo sa ovakvim povredama.

I u jednom i u drugom slučaju udovi su bili potpuno amputirani. Hitna pomoć je dovezla pacijenta koji je doživeo povredu na cirkularu, a lekari su u plastičnoj kesi doneli njegovu ruku. Operacija u kojoj je učestvovao čitav lekarski tim trajala je pet časova. Ono što je bilo veoma važno za uspeh operativnog zahvata u ovom slučaju je što je od odsecanja ruke do ušivanja prošlo manje od dva sata – objašnjava Kovačević. Dodaje, da je tri dana od povrede ruka topla i da nema znakova mogućih komplikacija.

 

– Još je rano davati definitivan zaključak u pogledu funkcionalnog oporavka te ruke jer je potrebno da prođe deset dana od operacije da bismo bili sigurni da će biti spašena – objašnjava Kovačević.

Povređeni rudar, takođe je odmah operisan i on je van životne opasnosti.

– Ortoped je uradio stabilizaciju polomljene kosti, ušiveni su nervi i mišići i uspostavljen krvotok u odsečenom udu. On je sada dobro, smatramo da je izvedena operacija uspešna, ali komplikacije su moguće – naglašava Kovačević.

Demirović se već dovoljno oporavio da je bio u stanju da razgovara sa novinarima.

– Sekli smo drva bansekom, poneo sam balvan ka mašini kada sam se sapleo na lanac od motorne testere. Pao sam direktno na cirkular, nisam osetio bol već samo strašno pečenje, ali sam bio u šoku videvši kako mi je odsečena ruka odletetela – opisuje Demirović nesreću. Ističe da je beskrajno zahvalan lekarima.
– Samo mogu da kažem – Svaka im čast, mislio sam da ću ostati bez ruke. Nisam se nadao da će me spasiti – zaključuje Demirović.

OBAVEZNO DONETI ODSEČENI UD

Doktor Kovačević kaže da u slučaju ovakvih povreda obavezno treba doneti odsečeni ekstremitet.

– Imali smo slučajeve da pacijenti zbog preživljenog šoka ne donesu amputirani ekstremitet i izgube šansu da im bude reinplantiran. Veoma je važno i da bude adekvatno upakovan, umotan u vlažnu gazu, stavljen u plastičnu kesu koja treba da bude prekrivena ledom. Nikako odsečeni ud ne treba prati ili na njega direktno stavljati led jer dolazi do oštećenja tkiva – savetuje Kovačević.

Telegraf

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *