/ HRONIKA / Uzrok dva požara u pogonu “Milan Blagojević”- zastarela akta?

Uzrok dva požara u pogonu “Milan Blagojević”- zastarela akta?

ubzrs on 05/08/2017 - 8:30 am in HRONIKA
Rate this post

Posle pogibije dvojice radnika oglasila se uprava vojne fabrike u Lučanima: Navode da je neophodno “uvesti nove sisteme i sredstva zaštite”.

POVODOM smrti dvojice radnika – Milomira Milivojevića (26) i Milojka Ignjatovića (55), kao i povređivanja njihovih kolega Z. B. (40) i M. K. (30) u dva požara koja su u razmaku od samo dvadesetak dana izbila u pogonu vojnog preduzeća “Milan Blagojević” u Lučanima, menadžment fabrike izdao je saopštenje u kojem se navodi da se u “firmi primenjuju sve mere zaštite predviđene važećim propisima”. O požaru koji se desio 14. jula i koji je, nažalost, odneo živote dvojice radnika, rukovodstvo fabrike, kako ističu, ne može da se izjašnjava, jer ga ispituju tužilac i nadležni državni organi.

Drugi slučaj koji se desio 2. avgusta je požar koji je predviđen tehnološkim postupkom i takvi tehnološki požari u procesu valjanja su po svetskim normama u sličnim tehnologijama dozvoljeni i do 10 odsto u odnosu na dnevnu proizvodnju. Radnici su imali odgovarajuću zaštitnu opremu, ali stepen opekotina kod jednog radnika je veći od uobičajenih i nadležni državni organi će to ispitati, navodi se u zajedničkom saopštenju generalnog direktora Radoša Milovanovića i predsednika Sindikalne organizacije Zorana Babića, koji ističu i da se moraju uvesti novi sistemi zaštite od požara.

Oni dodaju da u proizvodnom programu fabrika, koja je prva u lancu proizvodnje odbrambene industrije Srbije, ima najopasniji tehnološki proces proizvodnje i najopasnije materije, kao što su nitroceluloza i nitroglicerin, pa uprkos primeni svih tehničkih i organizacionih mera zaštite, mogu nastati akcidenti.

– Rukovodstvo preduzeća primenjuje sve mere zaštite predviđene važećim normativnim aktima, međutim, očigledno da su akta zastarela i da se u ovom trenutku razvoja tehnologije moraju uvesti novi sistemi i sredstava zaštite od požara. Trenutno se to detaljno ispituje i ukoliko se dobiju dobri rezultati, primeniće se nova sredstva radi zaštite radnika, uz prethodno pribavljanje neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija – kažu u fabrici. – Nadzorni odbor, kao predstavnik države i rukovodstvo, uz prisustvo sindikata, jednom mesečno razmatra stanje bezbednosti i analizira primenu mera zaštite na radu i ulaganje u bezbednost i zdravlje zaposlenih. Vlada je, prvi put u zadnjih nekoliko decenija, izdvojila 4,41 miliona evra, koji se već koriste za modernizacije tehnologije, uslova rada i bezbednosti zaposlenih.

Preduzeće ističe da je od 2001. godine do danas uložilo u modernizaciju tehnoloških procesa i mera zaštite na radu i zaštite od požara i poboljšanja uslova rada skoro 50 miliona evra.

DVOJICA RADNIKA STABILNO

RADNICI fabrike u Lučanima Z. B. i M. K., koji su povređeni u sredu u tehnološkom požaru u pogonu za proizvodnju raketnog goriva, stabilnog su zdravstvenog stanja sa dobrim prognozama, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Oni se nalaze na VMA. Prema našim saznanjima, Z. B. ima srednje teške opekotine i u narednim danima biće procenjeno da li će biti potrebno njegovo dalje operativno hirurško lečenje ili samo previjanja, dok M. K. ima lake opekotine.

Izvor: Novosti Online

V. ILIĆ

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *