/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Velika novina u BG, konačno kao Evropa

Velika novina u BG, konačno kao Evropa

ubzrs on 07/07/2016 - 1:38 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
5 (100%) 1 vote

Beograd — Na Bežanijskoj kosi je otvoreno prvo reciklažno dvorište, koje će građanima dati mogućnost da donesu otpad svake vrste i time doprinesu zaštiti životne sredine.

To je dao projekta vezanog za reciklažu koji prema usvojenom planu za upravljanje otpadom sprovodi Grad Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i JKP „Gradska čistoća”.

“Ovo je prvo od 14 reciklažnih dvorišta, koja će biti raspoređena na čitavoj teritoriji Beograda, što građanima daje mogućnost da reciklabilni otpad donesu ovde kod nas i isti će biti zbrinut. Ovde ćemo sortirati i balirati sav otpad i to je prvi korak u širenju reciklaže u gradu. Do kraja godine u gradu Beogradu bi trebalo da bude šest reciklažnih dvorišta, dok je pomenuti broj od 14 u planu za realizaciju do kraja 2018. Godine”, rekao je Miroslav Bogdanović, direktor JKP „Gradska čistoća”.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

On je dodao da građani koji odluče da donesu otpad nisu u obavezi da ga sortiraju, pošto je linija opremljena i može da razdvaja otpad. Uprkos činjenici da bi za reciklažu bilo bolje kada bi otpad u startu bio sortiran, to nije neophodno, a pored standardnog otpada, građani mogu da donesu i elektronski otpad, motorna, otpadna ili jestiva ulja.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Kada je u pitanju edukacija po pitanju reciklaže i njene važnosti, Bogdanović je naglasio da je taj proces započet pre nešto više od 18 meseci.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

“Beograd zaslužuje da bude čistiji i da izgleda kao i svaki drugi grad u Evropi gde je reciklaža na visokom nivou i koji je u oblasti zaštite životne sredine zauzeo poziciju ka kojoj se mi krećemo. Takođe, u planu je i pretovarna stanica sa reciklažnom linijom na opštinama Novi Beograd i Zemun, što će nam smanjiti transportne troškove, a ujedno ćemo dobiti i reciklabilni materijal koji možemo dalje da plasiramo”, ocenio je Bogdanović.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Direktor JKP „Gradske čistoće“ je podsetio na probleme sa podzemnim kontejnerima i precizirao da su neki od njih već popravljeni i namenjeni za komunalni otpad, dok će 200 biti prenamenjeno za reciklažu. Do sada je, kako je rekao, od pomenutih 200 postavljeno 30 kontejnera.

Izvor: B92

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *