/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Voda zamućena, uginula manja količina ribe

Voda zamućena, uginula manja količina ribe

Andrijana Tomic on 07/09/2016 - 1:53 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Reka Đetinja, na toku kod autobuske stanice u centru Užica, danas oko 11 časova promenila je boju, odnosno bila je zamućena, a utvrđeno je da je uginula i manja količina ribe.

Dunja Đenić, gradska većinica zadužena za zaštitu životne sredine, rekla je da nije utvrđen uzrok zagađenja vode i pomora ribe, te da će to biti poznato za pet do sedam dana, koliko je potrebno da se obave analize u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje.

Istakavši da je komunalna policija odmah reagovala, te da je gradska uprava o tome obavestila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i republičkog inspektora za ekologiju u Užicu, ona je dodala da je incident, zbog uginuća ribe, prijavljen i policiji, koja bi trebalo da pokrene istragu.

Voda zamućena, uginula manja količina ribe

Prve indicije ukazuju na to da zagađenje potiče iz Volujačkog potoka, koji se u reku uliva uzvodno od grada – rekla je gradska većnica.

Ona je podsetila na to da je Đetinja vodotok prve kategorije i da je time njena zaštita u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite živitne sredine, a potom najavila da bi
gradske i republičke institucije trebalo da sprovedu proceduru kako bi se pronašao krivac.

Nemamo nameru da štitimo bilo koga, niti da stanemo iza bilo koje institucije i obavestićemo građane šta se dogodilo – obećala je Dunja Đenić.

Inače, to nije prvi put da se dešavaju slični incidenti. U maju ove godine, u reku je ispuštena crvena boja, nedugo potom voda je bila bela, ali javnost do danas nije obaveštena o tome ko je to uradio i odakle potiče zagađenje. Tada su predstavnici grada naveli da je to u nadležnosti republičke ekološke inspekcije.

 

Izvor: http://www.danas.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *