/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Za zaštitu životne sredine potrebno 10 do 15 milijardi evra

Za zaštitu životne sredine potrebno 10 do 15 milijardi evra

Andrijana Tomic on 14/07/2017 - 7:45 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

U zaštitu životne sredine u Srbiji bi u narednih 20 godina trebalo da bude uloženo između deset i 15 milijardi evra, rečeno je danas u Beogradu na skupu o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27 koje se tiče ekologije i klimatskoh promena.

 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je na skupu u Privrednoj komori Srbije da će deo tog novca uložiti država, a deo međunarodna zajednica i strani investitori.

On je istakao da je privreda glavni nosilac i investitor u oblasti zaštite zvotne sredine ali i njen najveći zagađivač.

“Privreda nema para. Svesni smo stanja u privredi ali i odgovornosti koje ona ima kada je u pitanju zaštita životne sredine”, istakao je Trivan i ocenio da se ogroman novac mora uložiti kako bi se ona dovela u red i sačuvala.

Prema njegovim rečima, važno je da je prepoznat značaj osnivanja samostalnog ministarstva zaštite životne sredine jer se ta oblast desetinu godina “oseća kao 13. prase”.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević istakla je da je u toku izrada pregovaračke pozicije, odnosno planova i tranzicionih perioda za Poglavlje 27 i da se to radi “pažljivo, obazrivo i bez žurbe”.

Kako je navela, Srbija je jedina država koja je otvorila poglavlje bez dodatnih uslova i istakla da je privreda važan akter u daljem procesu.

Predsednik Priredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su pred srpskom privredom veliki ekološki zahtevi i da predstoji veliki posao.

 

 

Izvor:http://rs.n1info.com/a280389/Biznis/Trivan-o-poglavlju-27.html

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *