/ NOVOSTI / Bedu i očaj niko ne vidi

Bedu i očaj niko ne vidi

Andrijana Tomic on 20/10/2016 - 9:41 am in NOVOSTI
Rate this post

Premijer Aleksandar Vučić uverava da vlast pravi ambijent koji odgovara i investitorima i građanima koji žele da rade.

Međutim, kada se prestonički mediji koji prate Vučića u stopu izmaknu, ružičasta slika poprimi svoje stvarne, tamne boje. Jer, kamera nema da zabeleže proteste zaposlenih u kragujevačkom preduzeću Zastava Inpro, gde je 28 radnika invalida 10. oktobra stupilo u štrajk glađu, niti se pridaje važnost sindikalnim zahtevima iz fabrika namenske industrije.

U sindikatima fabrika Prva iskra, Prvi partizan, “Milan Blagojević”, Krušik, Sloboda i Zastava oružje upozoravaju da se socijalno-ekonomski položaj zaposlenih sve više pogoršava, da rade u visokorizičnim bezbedonosnim uslovima i da je dalje umanjenje njihovih zarada neodrživo.
Na drugoj strani, u okviru jednonedeljnog boravka Vlade na jugu Srbije, premijer se ponosno pre dva dana šetao fabrikom Jura u Leskovcu, u koju je prema njegovim rečima država uložila 27 miliona evra.

Pisali su da ovde nema vode, a ja sam je na svakom koraku video, a nisam primetio ni čuvene pelene o kojima su svi pisali – omalovažio je premijer ranije optužbe pojedinih radnika o nesnosnim uslovima rada koji idu dotle da ne mogu da idu u toalet, već da moraju da nose pelene!

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak nema dilemu kome da veruje.

Radnici Jure od kojih smo saznali šta sve doživljavaju nemaju razloga da izmišljaju. Zašto bi neko ko živi na ivici egzistencije izmišljenim optužbama rizikovao da dobije otkaz? Istovremeno, premijer ima motiv da izmišlja jer je on doveo Juru. Uostalom, ako ništa od optužbi radnika nije tačno, zašto u Juri ne dozvoljavaju formiranje sindikata? Čega se plaše – pita Čanak.

Da ne bude samo predsednik Vlade oduševljen radnim ambijentom u leskovačkoj Juri pobrinule su se i neke radnice, koje su na pitanje novinara kako im je na poslu spremno odgovarale: “Sve je ekstra – i menadžeri, i strani investitor i lideri.”

Premijer Vučić pobedonosno je najavio da će do kraja godine u leskovačkoj Juri biti zaposleno još 700 radnika.

Plate ni posle 10 dana gladi

U Zastavi Inpro 10. oktobra štrajkovalo je 28 radnika invalida, među njima tri žene. Njih 12 je u međuvremenu odustalo, a najuporniji ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje.

Štrajkači između ostalog zahtevaju isplatu zaostalih zarada, prevoza, izdavanje obračuna, isplatu jubilarnih nagrada, povraćaj nezakonito odbijanog dela novca u iznosu od 10 odsto, takođe da radnici koji su prihvatili socijalni program napuste fabriku. Izričito zahtevaju prekid mobinga i diskriminaciju invalida rada.

Rajka Jovanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u ovom kragujevačkom preduzeću, pozvala ih je da prekinu štrajk ističući da je direktor Branko Veljović podneo ostavku, što je bio jedan od njihovih zahteva. Tu ostavku oko ponoći je štrajkačima doneo gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sin predsednika republike.

Gradonačelnik nam je pokazao potpisanu ostavku Veljovića i zamolio nas da odmah prekinemo gladovanje, a da od srede krenemo u rešavanje problema. Nismo prihvatili – kaže Stevan Pušonja, predsednik Štrajkačkog odbora Zastava Inpro.

Direktor Branko Veljović je potvrdio da je dao ostavku.

Odstupio sam jer ne želim da tridesetak invalida rada gube zdravlje zbog mene. Radnicima svakodnevno manipulišu neki ljudi. Ostavku sam podneo Draganu Srejoviću, generalnom direktoru Grupe Zastava vozila. Skupština Grupe će razmotriti moju ostavku – rekao je Veljović, ali je odbio da kaže ko manipuliše radnicima.

 

 

 

Izvor: http://vesti-online.com/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *