/ EU-OSHA / Buduće kampanje EU OSHA

Buduće kampanje EU OSHA

Andrijana Tomic on 21/04/2018 - 9:42 am in EU-OSHA
5 (100%) 1 vote

U Evropi su mišićno-koštani poremećaji i dalje jedan od najčešćih zdravstvenih problema povezanih s poslom.  Rizici zbog nepravilnog držanja, izlaganje  operativnim pokretima, umoru ili bolnim položajima tela i  nošenje ili podizanje teških tereta predstavljaju vrlo česte rizične faktore na radnom mestu koji mogu uzrokovati mišićno-koštane poremećaje.

S obzirom na raširenost mišićno-koštanih poremećaja, jasno je da je potrebno više doprineti podizanju svesti o načinima njihovog suzbijanja.

U kampanji se daje sveobuhvatan pregled uzroka ovog kontinuiranog zdravstvenog problema. Cilj joj je proširiti kvalitetne informacije o toj temi, podstaknuti integrisani pristup upravljanju problemom i ponuditi praktične alate i rešenja koja mogu pomoći na radnom mestu.

Mišićno-koštani poremećaji najčešća su oboljenja povezana s radom. Pogađaju milione radnika na području cele Evrope, a poslodavci zbog njih troše milijarde evra. Rešavanjem problema mišićno-koštanih poremećaja pomaže se u poboljšanju života radnika, a ujedno je i dobra poslovna odluka.

Mišićno-koštani poremećaji obično utiču na leđa, vrat, ramena i gornje udove, ali mogu uticati i na donje udove.  Obuhvataju  svako oštećenje ili poremećaj zglobova ili ostalog tkiva. Zdravstveni problemi su u rasponu od manjih bolova i smetnji do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zbog kojih je potreban izostanak sa posla ili lečenje. U težim slučajevima mogu dovesti do invaliditeta i potrebe za prestankom sa radom.

Dve glavne grupe mišićno-koštanih poremećaja uključuju bolove u leđima/povrede leđa i poremećaje u gornjim udovima povezane sa radom (poznate kao „ponavljajuće povrede zbog prenaprezanja).

Izvor : EU – OSHA

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *