/ NOVOSTI / Da li ste znali? – Olovo

Da li ste znali? – Olovo

ubzrs on 05/03/2013 - 10:23 am in NOVOSTI, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Danas se zna da su još niži nivoi izloženosti olovu nego što se mislilo štetni po čovekov organizam. A u okruženju ga ima sve više.

Olovo je element koji se prirodno pojavljuje u Zemljinoj kori, a takođe se može naći u vazduhu, zemljištu, vodi, pa čak i u našim domovima. To veštački izazvano prisustvo olova u svakom uglu našeg okruženja je započeto odavno jer je olovo jedan od prvih metala koji je bio topljen i korišćen. Obzirom da su ga stari Rimljani koristili u svojim akvaduktima, cevima i posuđu do skoro je postojala teorija da je upravo olovo krivo za pad Rimskog carstva.

Međutim, još u ta, stara vremena se znalo za štetnost ovog metala. Danas se zna da su još niži nivoi izloženosti olovu nego što se mislilo štetni po čovekov organizam. A u okruženju ga ima sve više. Prvo sa industrijskom revolucijom, a kasnije sa korišćenjem benzina koji je u sebi imao olovo – njegova količina u okruženju je bila u stalnom porastu. Pogotovo su deca ugrožena jer njihovo telo u razvoju lakše apsorbuje olovo i teže ga izbacuje. A ono utiče na intelektualni razvoj, nervni sistem, povećanje krvnog pritiska, smanjuje funkciju bubrega, izaziva anemiju i reproduktivne probleme…

U mnogim srpskim kućama se i dalje nalaze stari CRT monitori i televizori koji se lagano bliže svojoj penziji, a otprilike 20% svakog tog ekrana je od olova. Zato su i tako teški. Neko je izračunao da je prosečan vek korišćenja mobilnih telefona samo oko 18 meseci pre nego što ih zamenimo za noviji. I oni u sebi sadrže olovo koje, ukoliko ga ne recikliramo, završi na deponiji. Takođe, matične ploče računara imaju delove od olova. Stoga, apelujemo i na Ministarstvo ekologije da podrže reciklažu elektronskog otpada i na građane Srbije da svoju staru elektroniku ne bacaju na smeće već da je daju na reciklažu.

Izvor: Ekologija e-magazin

Foto: www.formybrno.cz

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *