/ NOVOSTI / Dan građevinara: Najveći problemi niske plate i teški uslovi

Dan građevinara: Najveći problemi niske plate i teški uslovi

Andrijana Tomic on 08/08/2016 - 7:46 am in NOVOSTI
Rate this post

Građevinari u Srbiji nezadovoljni su zbog malih plata i teških uslova rada i očekuju da država efikasnije i racionalnije donosi mere za pokretanje građevinske proizvodnje, ocenjeno je na Sednici sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Sednica je održana povodom 8. avgusta, Dana građevinara, a predsednik tog sindikata Saša Trolaković ukazao je da građevinski radnici u Srbiji rade bez odgovarajuće naknade za svoj rad, najčešće za minimalne zarade koje se isplaćuju sa zakašnjenjem.

“Osim niskih zarada i manje posla, neimari rade i u teškim uslovima, pa se oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu dešava upravo u građevinarstvu”, rekao je on i dodao da je najčešći uzrok povreda nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti na radu, loša organizacija i rad bez upotrebe adekvatne opreme za zaštitu.

odao je da je prema zvaničnim podacima, u prošloj godini 15 građevinara poginulo na radnom mestu, ali da je taj broj i veći, jer se ne prijavljuju sve povrede. Trolaković je rekao i da je neto zarada građevinara ispod prosečne zarade i da je u prvoj polovini ove godine iznosila 40.118 dinara, a minimalna cena rada od 121 dinar po času, što je kako ocenjuje ispod svakog dostojanstva radnika u Srbiji.

“Loše stanje pogoršava činjenica da nema Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala”, rekao je on.

Dan građevinara: Najveći problemi niske plate i teški uslovi

On je kao primer naveo da se 80-tih godina godišnje gradilo 3.600.000 metara kvadratnih, a danas 800.000 metara kvadrarnih i dodao da je pokretanje građevinarstva istovremeno pokretanje i 30 drugih delatnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Aleksandra Damnjanović čestitala je Dan građevinara i ocenila da je važno da se vidi pomak u razvoju građevinske industrije.

Ona je istakla da to ministarstvo čini sve da unapredi investicioni ambijent i obezbedi bolji zakonski okvir za bolji i efiksniji rad, kako bi građevinarstvo počelo da se razvija. Podsetila je da su od 1. januara ove godine uvedene elektronske građevinske dozvole i da je vreme izdavanja skraćeno na sedam radnih dana.

Istakla je i da je starosna struktura zaposlenih u građevinarstvu preko 50 godina i da je problem što nema mladih u tom sektoru, ali je kao dobru vest navela što će biti otvoreno još jedno odeljenje u srednjoj građevinskoj školi.

Damnjanović je rekla da je za 2,5 godine učešće građevinarstva u BDP povećano sa četiri na 5,5 odsto, a da je vrednost građevinskih radova u prva četiri meseca bila za 68,6 odso veća nego u istom periodu prošle godine.

Dodala je i da je činjenica da su plate u građevinarstvu ispod proseka, ali da je dobro što se smanjuje njihov zaostatak za prosečnom zaradom.

“Cilj je da 8. avgusta sledeće godine arade dođu na republički prosek”, rekla je ona.

Ona je prenela poruku ministarke Zorane Mihajlović da će i naredna vlada biti tu za građevinare i da će podizanje tog sektora biti na visokoj listi prioriteta.

 

Izvor: http://rs.n1info.com/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *