/ GLAVNA TEMA / Danas se širom sveta obeležava Dan planete zemlje

Danas se širom sveta obeležava Dan planete zemlje

Andrijana Tomic on 22/04/2016 - 1:08 pm in GLAVNA TEMA, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
5 (100%) 1 vote

U više od 150 zemalja širom sveta, danas se obeležava 22. april – Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje. Ovaj dan se obeležava sa ciljem da ljudima širom sveta ukaže na probleme ekosistema, ugroženosti vrsta, na zagađenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Dan planete Zemlje prvi put je obeležen 22. aprila 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i ovaj datum smatra se početkom modernog ekološkog pokreta. Toga dana desile su se velike demonstracije koje su izvele na ulice i u parkove širom zemlje preko 20 miliona Amerikanaca. Protesti su bili usmereni protiv ugrožavanja prirodne sredine izlivanjem nafte, zagađenjem iz fabrika i energetskih centrala, deponija… Tražilo se zaustavljanje trovanja životne sredine otpadnim vodama, pesticidima, izduvnim gasovima automobila i zaštita divljih vrsta.

Sve organizacije koje su se prethodno, pojedinačno, bavile nekom od navedenih tema udružile su se u mrežu Earth Day Network, koja se, zatim, od 90-ih godina, proširila svetom i postala najveća organizacija za mobilisanje na akcije.

Svake godine, milioni ljudi u preko 150 zemalja sveta, uz pomoć 50 hiljada partnerskih organizacija, učestvuju u raznim ekološkim aktivnostima na Dan planete Zemlje.

Dan planete Zemlje zvanično se obeležava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

 

Izvor: http://www.ekobalans.net/

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.