/ DOBRE VESTI / Do kraja godine biće rešen status radnika u “sivoj zoni”, pravo na odmor i prijavu više neće biti san

Do kraja godine biće rešen status radnika u “sivoj zoni”, pravo na odmor i prijavu više neće biti san

ubzrs on 22/02/2018 - 7:18 am in DOBRE VESTI
5 (100%) 1 vote

Bolji položaj sezonski radnici mogli bi da očekuju, tek krajem ove godine, saznaje “Blic”, a tada je u planu da ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Vladi dostavi Nacrt zakona o sezonskim poslovima.

Grube procene pokazuju da se 300.000 ljudi bavi sezonskim poslovima, a da je trećina onih koji su sezonski angažovani u poljoprivrednim radovima. Novi propis, značajno bi trebalo da poboljša položaj sezonaca.

– Želeli bi da ovaj zakon bude donet i ranije, jer uskoro sledi sezona u poljoprivredi, a to je način da se poboljša položaj sezonskih radnika, kao i onih koji rade na crno – kaže za “Blic” Tisa Čaušević iz NALED-a, koja, takođe, učestvuje u radu na donošenju ovog propisa.

Uplata poreza i doprinosa na dnevnom nivou

Jedan od predloga, kako ukazuje naša sagovornica jeste da radnicima poslodavac uplaćuje poreze i doprinose na dnevnom nivou, odnosno dan za dan, a što će u slučaju lošeg vremena, poslodavcima značajno doneti uštede. Takođe, i da porezi i doprinosi budu fiksni, a na taj način radnici bi dobili pravo na penzijsko osiguranje i da budu osigurani od povreda na radu.

Do sada se dešavalo da se poslodavcima u poljoprivredi zbog glomazne administracije i visokih troškova, izbegavali da “prijavljuju i odjavljuju radnika na nekoliko dana”, pa su sezonci uglavnom ostajali u sivoj zoni.

Ostaju prava kao zvanično nezaposlenih

– Zalažemo se i da ovim zakonom sezonskim radnicima ostvarujući prava ne budu ugrožena njihova prava kao zvanično nezaposlenih lica, da ne gube pravo na benefite koje već imaju – ističe Tisa Čaušević.

Jednostavnija prijava radnika

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Kako je “Blicu” potvrđeno, u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u toku je izrada Radne verzije Nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

– Ovim zakonom će biti omogućeno da se lica angažuju na jednostavniji način, uz pojednostavljenu prijavu sezonskih radnika na osiguranje, pojednostavljenu proceduru uplate poreza i doprinosa. Stvoriće se uslovi za značajno smanjenje rada na crno koji je naročito prisutan u poljoprivredi. Na ovaj način će se regulatorno urediti još jedan fleksibilni oblik rada i biće omogućeno da nosioci individualnog poljoprivrednog gazdinstva angažuju lica po tom osnovu – objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Pravo na odmor u toku dana

Zakonom će se obezbediti da sezonski radnici ne samo da da budu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, već i da ostvaruju druga prava – na odmor u toku dana, nedeljni odmor, bezbednost i zdravlje na radu.

Inače, osim sezonskog rada u poljoprivredi gde je najveća tražnja za radnicima, isto tako potreba za njihovim angažovanjem je i u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Blic

(Danijela Nišavić)

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *