/ NOVOSTI / Đorđević: Slučaj fabrike Kajzen je rešen, a poslodavac je KAŽNJEN

Đorđević: Slučaj fabrike Kajzen je rešen, a poslodavac je KAŽNJEN

ubzrs on 05/06/2018 - 7:06 am in NOVOSTI
Rate this post

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da se Srbija i ministarstvo koje vodi bore za radnička prava u skladu sa zakonom i da su za njega ta prava sveto pismo.

Đorđević je, odgovarajući na pitanje novinara zbog čega Srbija ne reaguje na sve učestalije kršenje radničih prava i staje na stranu investitora, rekao da se ne slaže sa tim i da se ne pravi razlika između privatnog i državnog ili domaćeg i stranog, već da postoji samo zakon.

– U razgovoru sa turskim investitorima sam rekao možda nešto što se ne sviđa nekim poslodavcima, da se Srbija i ministarstvo koje vodim bore za sva radnička prava u skladu sa zakonom i za mene su ta prava sveto pismo. Niko nije povlašćen, niti će biti, prava i obaveze i poslodavaca i radnika su da se drže zakona, rekao je ministar.

Dužnost države je da zaštiti radnike

Kako kaže, može da se razgovara u budućnsoti o promenama zakona, ali do tada, važećeg svi moraju da se pridržavaju.

Upitan za slučaj fabrika Kajzen, Jura i Geox, Đorđević je rekao da je slučaj Kajzena rešen, da je tamo bio inspektor, a poslodavac kažnjen, a da su, kada je reč o Juri i Geoxu, u pitanju samo pretpostavke.

– Pričali ste o uslovima u Kajzenu, jeste li ih videlil, jeste li videli slike inspektora koji je bio tamo, to nisu loši uslovi. Ali, poslodavac je kažnjen, rekao je Đorđević.

Dodao je da se ne sme dozvoliti kršenje radničkih prava i da je dužnost države da ih zaštiti.

Rekao je i da je dužnost države da kreira bolji poslovni ambijent, nova radna mesta i da se trudi da BDP bude veći…

– To će stvoriti uslov da stvaramo mogućnost i obavezu poslodavcima da podižu platu i time ih indirektno teramo da se popravi materijalni položaj radnika, rekao je Đorđević.

Preuzeto sa: BLIC

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *