/ NOVOSTI / Đorđević: Sprečiti rad na crno

Đorđević: Sprečiti rad na crno

Andrijana Tomic on 20/11/2017 - 1:47 pm in NOVOSTI
Rate this post

Saradnja zemalja u regionu u oblasti sprečavanja rada na crno od velikog značaja, jer za cilj ima obezbeđivanje pune zaštite građana na radu u inostranstvu, uz istovremeno poštovanje važećih propisa obe države, konstatovali su danas ministru rada Srbije i Slovačke Zoran Đorđević i Jan Rihter.

Đorđević i Rihter su u Bratislavi potpisali Protokol o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, u oblasti rada i zapošljavanja.

U zajedničkom je interesu da se dodatno ojača saradnja dve vlade, kao i ministarstava u ovoj oblasti, posebno u borbi protiv nelegalnog rada, kao i u boljem protoku informacija u cilju sprečavanja rada na crno i rada nelegalnih agencija, rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Prema njegovim rečima, nadležne službe ministarstva su pojačale kontrolu licenciranih agencija, a i intenzivno sarađuju sa ostalim institucijama nadležnim za kontrolu subjekata koji obavljaju poslove zapošljavanja bez dozvole za rad.

Ministarstvo nastavlja da preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nelegalnog zapošljavanja srpskih građana u inostranstvu, rekao je Đorđević.

 Đorđević je naglasio da su od početka ove godine oduzete dve dozvole za rad agencijama koje su zapošljavale u Slovačkoj, a pet privrednih subjekata nije dobilo dozvolu, jer su obavljali poslove zapošljavanja bez dozvole.

Protokol o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke u oblasti rada i zapošljavanja regulisaće, između ostalog i borbu protiv rada na crno, dodaje se u saopštenju.

Zaključivanje Protokola o saradnji predstavlja značajan korak ka dostizanju zajedničkog cilja, a to je da se obezbede garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i suzbije rad na crno, naglasio je Đorđević.

Ovakav način saradnje je najbrži vid obezbeđivanja garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i članova njihovih porodica, naročito imajući u vidu da za njegovo stupanje na snagu nije potrebno sprovesti postupak ratifikacije, koji postupak je složen i dodatno bi odlagao rešavanje aktuelnih pitanja, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: www. http://www.danas.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *