/ GLAVNA TEMA / Ginu na poslu kao u radtu! Čak 42 radnika smrtno stradala na gradilištima u 2016!

Ginu na poslu kao u radtu! Čak 42 radnika smrtno stradala na gradilištima u 2016!

Andrijana Tomic on 17/03/2017 - 1:03 pm in GLAVNA TEMA
Rate this post

Od nastradalih radnika 29 je poginulo na licu mesta, a 13 od posledica teških povreda. Više od 50 odsto smrtnih slučajeva na radnom mestu je među građevincima. Razlog su loše bezbednosne mere i organizacija, ali i nestručnost radnika.

Čak 42 građevinska radnika poginula su na radnom mestu tokom 2016, upozoravaju u Ministarstvu rada i napominju da je taj broj iz godine u godinu sve veći! Koliko je posao građevinca rizičan u Srbiji, govori i podatak da se više od 50 odsto svih smrtnih slučajeva na radnom mestu dogodilo upravo u ovoj oblasti.

Razlog za ovako veliku smrtnost, prema rečima stručnjaka, jesu nedovoljna bezbednost na gradilištima, loša organizacija posla, ali i nestručnost i neobučenost radnika, koji često uopšte nisu školovani za ovaj posao.

Rade na crno

Poslodavci često primaju radnike bez ugovora o radu i samim tim ne osećaju obavezu da im omoguće bezbednost
Maja Ilić,
načelnica Inspektorata za rad

Prema podacima Ministarstva rada, od 42 nastradala radnika u 2016, 29 je poginulo na licu mesta, dok je 13 u bolnici podleglo teškim povredama. Samo godinu dana ranije na gradilištima su poginula 24 radnika, što jasno govori da ovaj problem postaje sve veći.

Načelnica Inspektorata za rad Maja Ilić objašnjava da su razlozi ovolikog broja smrtnih slučajeva u građevinarstvu neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.

Poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju radnike bez sklapanja ugovora o radu, pa samim tim ne osećaju obavezu da im obezbede potrebne bezbednosne uslove. Zato su radnici na građevinama podložniji povredama i zato spadaju u najrizičniju grupu. Neophodno je da se organizuje rad i radni prostor, tako da se obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih – kaže Ilićeva.

 

Zbog čega radnici ginu na gradilištima

1. Loše bezbednosne i tehničke mere
2. Loša organizacija posla
3. Nekvalifikovani radnici

Ona dodaje da Zakon jasno propisuje i da zaposleni, ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, može da odbije da radi.

Inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada. Poslodavcima se nalaže da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih postupka ukoliko se uoči da je nesavesni poslodavac ugrozio život nekom radniku – objašnjava Maja Ilić i dodaje da se u slučaju povrede radnika protiv nesavesnih poslodavaca odmah podnose prijave:

Radnici često nisu obučeni za rad u građevini i ne znaju kako da se sačuvaju i spreče povrede
Dragoslav Tomović,
predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu

Ukoliko se desi da je povređeni radnik neprijavljen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom, sva odgovornost je na poslodavcu i tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, pokreću se prekršajne i krivične prijave.

Loša obuka

Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije, objašnjava za Informer da je najveći problem to što ne postoji registar povreda na radu. Tada bi se imao tačan uvid o broju nastradalih radnika, čime bi se podigla svest poslodavaca.

Većina građevinskih radnika u Srbiji radi bez ikakve škole i imaju nizak stepen obrazovanja, tako da nisu mogli da nauče kako da se čuvaju na svom poslu, koji je veoma rizičan. Pored obuke radnika, najvažnija je dobra organizacija i priprema gradilišta. Najveći problem na gradilištima su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad – objašnjava Tomović i dodaje da, kako bi se smanjio broj ljudi koji ginu na građevini, prvo treba obezbediti sve tehničke mere.

 

Izvor: http://informer.rs

 

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *