/ HRONIKA / Građevince “na crno” kriju u drugoj smeni

Građevince “na crno” kriju u drugoj smeni

ubzrs on 22/12/2015 - 8:10 am in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post

Leskovac — Od početka godine inspekcija rada je otkrila 503 slučajeva rada na crno u Jablaničkom okrugu, najviše u građevinskim firmama koje radnike kriju u drugoj smeni.


Republički inspektori u Leskovcu istakli su na zajedničkoj konferenciji za medije, sa načelnikom Jablaničkog okruga Božidarem Stojiljkovićem, da prilikom kontorole u tim firmama zateknu u smeni i po desetak neprijavljenih radnika.

“Svakog meseca pronađemo od 30 do 40 neregistrovanih radmola. Samo u jednoj kontroli otkrili smo njih 53. To nije zanemarljiva cifra”, istakla je inspektorka rada Svetlana Marjanović.

Takvih slučajeva ima i u malim zanatskim i trgovinskim radnjama. Rad na crno do sada nije zabeležen u velikim korporacijama poput “Jure” i “Džinsija”.

Božidar Stojiljković ocenio je da broj radnika na crno jeste povećan, ali da brojke izgledaju strašnije nego prethodnih godina jer su kontrole češće. On je ukazao i na mali broj inspektora.

“Inspekcija rada trenutno kod nas zapošljava šest inspektora, a to nije dovoljno. Podneli smo nadležnom ministarstvu zahtev da zaposlimo još četvoro”, istakao je Stojiljković, dodavši da rad na crno veoma izražen i u ugostiteljstvu.

Inspekotori iz 14 inspektorata na područu Jablaničkog okruga obavili su ove godine ukupno 11.543 kontrola.

Inspektorka Svetlana Marjanović koja kontroliše i Pirotski okrug, kazala je da je najdrastičniji vid sive ekonomije zabeležila prilikom kontrole dve tekstilne fabrike u Pirotu. U njima je u jednom danu registrovano 103 radnika na crno.

 Izvor: B92, Beta

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *