/ ZANIMLJIVOSTI / Građevinci – radnici na ceni

Građevinci – radnici na ceni

Andrijana Tomic on 17/04/2018 - 1:03 pm in ZANIMLJIVOSTI
5 (100%) 1 vote

Ubrzani način života, kapitalizam, ubrzana proizvodnja doveli su do toga da se danas sve više brine o kvantitetu nego o kvalitetu. Osvrnite se oko sebe i pogledajte koliko je modernih zgrada u kratkom vremenskom periodu niklo kao iz vode.

Od svakodnevne jurnjave nemate vremena ni da pogledate oko sebe, a i ako vidite da se nešto gradi, to ubrzo zaboravite, a onda kada se pojavi velelepni tržni centar ili moderna višespratnica, tek shvatite koliko je danas kratak proces proizvodnje. U ovom slučaju, kada je građevinska industrija u pitanju, i te kako dobro poslodavci i izvođači radova znaaju šta znači poštovanje rokova i kvalitetna izgradnja. Mnogi funkcionišu po principu radim kako hoću, jer rokovi su tu da se krše, ali sve ima svoju cenu.

A tek kako su na ceni oni koji rade u građevini. Naravno, ovde se misli na one kojima su mašine za rad na visinama glavno oruđe za rad, jer je danas veoma dobro plaćen posao rukovaoca ovim mašinama. Pored ovih mašina uvek su potrebni i viljuškari za rad na određenim poslovima.

Da li zbog manjka radne snage u ovoj oblasti ili manjka zainteresovanih da nauče posao, mašine za rad na visinima jedne su od najisplativijih radnih mesta. Radnici se isplaćuju po radnom satu, a cena se kreće od nekoliko desetina evra, pa i do stotinu evra po satu. Naravno, složenost posla diktira uslove zarade, pa ako se dovumite šta ćete da radite u budućnoti, a vaša interesovanja se podudaraju sa ovim isplativim poslom, onda nema razloga da se i dalje dvoumite.

Takođe, dobro je znati da se danas mašine za rad na visinama iznajmljuju po potrebi jer nekada za pojedine građevinske poslove nije potreban viljuškar sve vreme, već samo u nekom periodu, tako da za vreme radne sezone moguće je da se nađete na nekoliko lokacija.

Tako se, recimo, nekoliko nedelja možete baviti izgradnjom neke višespratnice, a zatim nekoliko meseci možete raditi na rekonstrukciji neke saobraćajnice, samo je važno da se dobro snalazite u ovom poslu.

Резултат слика за construction

Šta se očekuje od rukovaoca građevinskim mašinama?

Bez obzira da li je reč o manjim poslovima ili o većim i složenijim, važno je da se poslu pristupa ozbiljno, jer mašine za rad na visinama zahtevaju posebnu pripremu i spretnost i snalažljivost radnika, rukovaoca.

Nema pravila kada se ove mašine koriste, ali sigurno je da su sve češće u upotrebi. Naime, mnogi zahtevni poslovi uz mašine za rad na visinama postaju jednostavni. Osim što imaju mnogo funkcija, ove mašine pružaju i brojne opcije za rad.

Takođe, treba imati na umu da je bezbednost u radu i obazrivost majstora na prvom mestu. Naravno, u zavisnosti od radova mašine za rad na visinama se prilagođavaju, pa se za izgradnju saobraćajnice koriste bageri i viljuškari, dok se za višespratnice koriste dizalice i kranovi.

Ove, kako bi se s pravom moglo reći, “skalamerije” veoma su pogodne za rad i fleksibilne, jer se prilagođavaju potrebama posla. Naime, to je slučaj sa poslovima koji su unutar neke prostorije, pa mogu učiniti neizvodljivim, ali ukoliko se nađe dobar majtor na pravom mestu u pravo vreme, onda posao neće biti komplikovan i biće završen za tili čas.

 

Izvor: http://www.economy.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *