/ NOVOSTI / Grocka: Mazut stigao do Dunava

Grocka: Mazut stigao do Dunava

ubzrs on 13/03/2013 - 10:21 am in NOVOSTI, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Blizu ušća u Dunav zaustavljeno je dalje širenje mazuta, koji se rano jutros izlio iz rezervoara napuštene fabrike PKB-a u Grockoj.

Za sada nije poznato o kojoj se tačno količini mazuta radi, a na teren su poslate i vatrogasne ekipe i nadležni za zaštitu životne sredine.

“Mazut koji je rano jutros curio iz rezervoara u krugu napuštene fabrike PKB-a u Grockoj izlio se u reku Gročica i stigao do Dunava, ali je sprečeno izlivanje u reku”, kaže načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić.

Za sada nije poznato o kojoj se količini mazuta tačno radi, a na teren je pored radnika preduzeća Beograd Vode, stigla i specijalizovana ekipa iz rafinerije Pančevo, izjavila je za Radio B92 načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić.

„Mi smo uradili zatkivanje rezervoara i betonskog bazena iz koga je krenuo mazut. Prilična je količina mazuta koja je istekla. Ono što smo mi uradili jeste da smo postavili plutajuće zavese kako bi sprečili dotok mazuta ka Dunavu. Ekipe JKP Beogad vode su sa nama na terenu, i oni postavljaju svoju opremu u trećem nizu. Ekipa iz Rafinerije Pančevo je stigla u Grocku, i ja se nadam da ćemo za desetak minuta pristupiti izvlačenju opreme, i početku intervencije kako bi se sa njihovom specijalizovanom opremom izvršilo sakupljanje mazuta sa površine rečice Gročice i sprečio dotok ka Dunavu“

Vuksanović Žugićeva je rekla da je za sada sprečeno dalje širenje mazuta i da ekipe za vanredne situacije nastoje da stupe u kontakt sa ljudima iz PKB-a kako bi preostali mazut u rezerovaru bio pretočen.

Oko rezervoara se nalazi bazen u koji je mazut istekao na nivo od oko 20 centimetara, objasnila je Vuksanović Žugić. Rupa na rezervoaru je sanirana, stavljen je drveni klin i na otvoru na betonskom bazenu postavljen je lim i posuta zemlja, rekla je Vuksanović Žugić.

Za sada smo zaustavili curenje mazuta iz rezervoara, ali je pitanje koliko će to trajati, navela ona i dodala da su na licu mesta u Grockoj i nadležni za zaštitu životne sredine.

Na lice mresta dodatno je poslato pet vozila i 16 vatrogasaca radi saniranja i sakupljanja mrlja mazuta, rekla je Vuksanović Žugić, potvrdivši da nije bilo povređenih i da je intervencija u toku.

Izvor: Beta, Tanjug, B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *