/ HRONIKA / Ilić: Prijave na uslove rada uglavnom opravdane

Ilić: Prijave na uslove rada uglavnom opravdane

ubzrs on 21/07/2016 - 12:22 pm in HRONIKA
Rate this post

Ministarstvo za rad ima otvorenu Kancelariju za brze odgovre u kojoj zaposleni anonimno prijavljuju probleme koje imaju u radu. Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić kaže da se ispostavilo da je oko 96 odsto tih prijava bilo opravdano.

Ona kaže da je obaveza Inspektorata da reaguje na sve što čuje, da se proveravaju svi zahtevi koje su dostavili zaposleni i građani, ako i da se prelistava dnevna štampa da vide da li se neko obratio medijima.

Govoreći o slučaju vranjske fabrike obuće Geoks, u kojoj su se neki radnici ranije anonimno žalili na mobing, Maja Ilić kaže da su u Geoksu od početka godine bile četiri anonimne prijave koje su se, kako objašnjava, ticale neisplate uvećanja zarade za prekovremeni rad, dok se jedna prijava odnosila na neadekvatne uslove rada, odnosno na povišenu temperaturu u proizvodnim pogonima.

“Po tri prijave je inspekcija rada postupila i preuzela odgovarajuče mere, nakon inspekcijskih nadzora zaposleni su dobili isplatu zarade za prekovremeni rad. Što se tiče povišene temperatute u proizvodnom pogonu, taj nadzor je najavljen i biće izvršen 26. jula. Tek će inspekcijski nadzor i utvrđeno činjenično stanje pokazati šta će inspektori rada dalje preduzeti po pitanju Geoksa”, rekla je ona.

Ona je komentarisala i fabriku Jura, u kojoj su radnici imali slične probleme.

“Od 2010. od kada je Jura zastupljena u Srbiji u svim pogonima i u Nišu, Leskovcu i u Rači vršeni su nadzori, donošena su rešenja koja su se ticala uslova rada, ugovori o radu nisu sadržali sve elemente, inspektori rada su donosili rešenja, po svim tim rešenjima je poslodavac postupio, ali su inspektori rada zbog utvrđenog prekršaja podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca”, rekla je ona.

Maja Ilič kaže da su pitanja zaposlenih koja se tiču uslova rada i neostvarivanja određenih prava svakodnevno zastupljena u radu Inspektorata. Ona kaže da je od početka ove godine 8.730 osoba zatečeno u radu na crno, a da su nakon inspekcijskog nadzora zaključeni ugovori sa 7.086 osoba.

Izvor: N1

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *