/ DOBRE VESTI / Inspekcija ima efekta: Gazde zaposlile 387 radnika

Inspekcija ima efekta: Gazde zaposlile 387 radnika

ubzrs on 16/08/2016 - 8:03 am in DOBRE VESTI
Rate this post

Inspektori rada, za sedam meseci, na području Pomoravskog okruga, zaposlili su 387 radnika koje su zatekli da rade bez ugovora i registrovali deset firmi koje su radile ilegalno, izjavila je danas Tanjugu šef Odseka inspekcije rada za Pomoravski okrug u Jagodini Marina Stanić.

“U cilju realizacije Strategije suzbijanja sive ekonomije, rada ‘na crno’, u prvih sedam meseci na teritoriji Pomoravskog okruga, u 405 delimičnih inspekcijskih nadzora iz radnog odnosa, od 4.832 zatečenih lica, zatečeno je 458 na faktičkom radu bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u smislu Zakona o radu”, rekla je Stanić.

“Od 458 zatečenih lica, poslodavci su sa 387 zasnovali radni odnos posle kontrole inspektora”, rekla je Stanić i dodala da je otprilike toliko otkriveno i zaposleno i lane u istom periodu.

Podaci pokazuju da je prisustvo inspektora rada na terenu i dalje veoma neophodno, zato što je na tržištu rada i kapitala prisutna velika fluktacija kako potreba za radnom snagom tako i pojave novoregistrovanih poslodavaca ili statusna promena poslodavaca, ocenila je Stanić.
Ona je napomenula da je najizraženija pojava rada “na crno” u građevinarstvu, “naročito kada građevinarstvo više nije sezonska delatnost, a zatim u trgovini, ugostiteljstvu, uslužnim delatnistima, obezbeđenju imovine i lica, uslugama čišćena”.

Inspektorima u radu mnogo olakšava elektronski pristup Centralnom registru, jer inspektor iz kancelarije ima uvid u činjenicu koja lica su prijavljena na obavezno socijalno osiguranje.

Na taj način je mnogo lakše utvrditi u kontroli ko od zatečenih lica radi “na crno”, istakla je Stanić.

Nakon stupanja na snagu Zakona o inspekcijskom nadzoru, “prioritet je kontrola neregistrovanih privrednih subjekata, odnosno obavljanje svih vrsta delatnosti van legalnih tokova”, istakla je Stanić.

“U ovom peridu od 12 kontrola iz oblasti neregistrovanih subjekata, nakon kontrole, registrovano je deset”, rekla je Stanić.
Ona je dodala da su novine u pristupu rada inspektora i “edukativni i savetodavni kontakt sa poslodavcima i zaposlenima, u cilju pomoći u realizaciji zakonskih obaveza poslodavaca i ostvarivanje prava zaposlenih”.

 

Izvor: ALO

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *