/ NOVOSTI / INSPEKCIJE RADA KONTROLIŠU OBRAČUNSKE LISTE

INSPEKCIJE RADA KONTROLIŠU OBRAČUNSKE LISTE

ubzrs on 12/08/2014 - 7:17 am in NOVOSTI
Rate this post

Ministarstvo za rad upozorava sve poslodavce da su dužni da radnicima izdaju obračunske listove zarada. Inspekcije rada počinju kontrolu na terenu i reagovaće odmah.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će poslodavci biti oštro kažnjeni ukoliko radniku ne izdaju obračunski list na osnovu kojeg, sudskim putem, može da dobije neisplaćenu zaradu.

Odbijanje izdavanja obračunskog listića je kršenje Zakona o radu i poslodavci će za to biti ozbiljno i oštro kažnjeni – rekao je Vulin

Upozoravajući na to da se radnici moraju platiti isto tako kao što se plaćaju dobavljači, vraćaju krediti, ministar je naglasio da država više neće dozvoliti da “neko sponzoriše koncert a da mu radnici štrajkuju na ulici zato što mesecima nisu primili platu”.

Svaki poslodavac koji koristi radnika da radi za njega, mora da mu isplati platu, a ukoliko to ne čini imaće posla sa inspekcijom za rad – dodao jeVulin.

Ministar za rad je naglasio da se radi na jačanju inspekcije rada, koja će u ovakvim slučajevima odmah reagovati.

Ministar je podsetio da je ta inspekcija već dobila šira ovlašćenja i dodao da ona neće čekati da se nakupi više neisplaćenih plata, ili da više meseci radnici ne dobijaju obračunski list.

Vulin je ocenio da je obračunski list, koji je izvršna isprava, “mehanizam koji će značajno ubrzati naplatu neisplaćenih zarada i prava prilika da pokažemo da smo organizovana i ozbiljna država”, napominjući da će verovatno biti potrebni i razgovori sa sudijama, kako bi u tom pogledu oni brže postupali.

Izvor: Sumadijapress

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *