/ Uncategorized / Istraživanje: Radoholičari imaju psihičke poremećaje koji se manifestuju kroz anksioznost, depresiju

Istraživanje: Radoholičari imaju psihičke poremećaje koji se manifestuju kroz anksioznost, depresiju

Andrijana Tomic on 26/07/2016 - 6:15 am in Uncategorized
Rate this post

Norveški Univerzitet u Bergenu u svom novom istraživanju tvrdi kako radoholičari  imaju ozbiljne psihičke poremećaje kao štu su anksioznost, depresija, opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) te hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD).

5748261010d85

Istraživanje koje je obuhvatilo 16.426 zaposlenih osoba pokazalo je da 32,7 posto ispitanika radoholičara ima hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, 33,8 posto je anksiozno, 25,6 posto ima opsesivno kompulsivni poremećaj dok je 8,9 posto u depresiji.

Istraživanje je pokazalo da radoholičari razmišljaju više o poslu nego o drugim životnim aktivnostima, da rade više nego što je propisano vremenski, rade kako bi umanjili osećaj krivice, nervoze i depresije, osećaju stres kada ne rade, a posao im je prioritet u odnosu na hobije, druženje i trening.

Autorica studije Cecilie Schou Andreassen tvrdi kako postoji jasna povezanost između “ekstremnog rada i želje za radom” i psihičkih problema.

“I ranije analize su pokazivale povezanost između radoholičara i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Osobe sa tim poremećajem imaju potrebu da se uvek organizuju na njima specifičan način, imaju snažnu potrebu za kontrolom i opsednuti su detaljima”, tvrdi Andreassen.

Kada je reč o OKP-u, on je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne misli i kompulzivne radnje u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah.

Andreassen tvrdi kako je kod radoholičara OKP ima “široku lepezu neuroza”, od onih koji svoje stvari razvrstavaju prema bojama do onih koji opsesivno peru ruke.

 

 

Izvor: http://www.trt.net.tr/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *