/ GLAVNA TEMA / Jeftin život jeftine radne snage – MIŠLJENJE: Povodom jučerašnje pogibije radnika Milivoja Marinkovića u Lučici kod Požarevca

Jeftin život jeftine radne snage – MIŠLJENJE: Povodom jučerašnje pogibije radnika Milivoja Marinkovića u Lučici kod Požarevca

ubzrs on 14/06/2016 - 7:28 am in GLAVNA TEMA, NOVOSTI
Rate this post

Radnici širom Srbije postaju invalidi ili gube svoje živote zbog nezainteresovanosti režima da na pravi način uredi sistem bezbednosti i zdravlja na radu. I ovako mala privredna aktivnost u Srbiji predstavlja “ruski rulet” za radnike koji svakog jutra kreću na posao gde su, uglavnom, radna mesta nezaštićena i sa velikim rizikom po zdravlje i bezbednost.

Radnik firme “Milanić” Milivoje Marinković (53) poginuo je juče kada se na njega obrušila zemlja prilikom postavljanja cevi za fekalnu kanalizaciju u selu Lučica kod Požarevca. Ovo je najnovija, tragična vest, o smrtnim ishodima na radu u Srbiji.

Radnici širom Srbije postaju invalidi ili gube svoje živote zbog nezainteresovanosti režima da na pravi način uredi sistem bezbednosti i zdravlja na radu. I ovako mala privredna aktivnost u Srbiji predstavlja “ruski rulet” za radnike koji svakog jutra kreću na posao gde su, uglavnom, radna mesta nezaštićena i sa velikim rizikom po zdravlje i bezbednost. U nesrazmeri je broj smrtnih slučajeva i teških povreda na radu u odnosu na privrednu aktivnost.

Ministar za rad, umesto da se ozbiljno pozabavi kreiranjem respektabilnog sistema bezbednosti i zdravlja o radu, prosipa demagogiju od koje radnicima nije ništa bolje. Možda i to nije samo nesposobnost aktuelnog režima, možda je i urušavanje sistema koji iziskuje i značajna ulaganja u bezbednost i zdravlje zaposlenih još jedna poruka investitorima da je u Srbiji “jeftina” radna snaga, u svakom pogledu, odnosno da život radnika ima veoma malu cenu.

Sistem bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji je zasnovan na Direktivi 391 Evropske unije iz 1989 godine, koja je delimično inkorporirana u Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Do sada, nije stavljen u skupštinsku proceduru Zakon o osiguranju za slučaj povreda na radu, koji predstavlja najznačajniji deo u efikasnom sistemu bezbednosti i zdravlja na radu. Inspekcija rada je sputana lošom zakonodavnom regulativom, opterećena lošom metodologijom nadzora, birokratskim pristupom, lošim uslovima rada, nedovoljnim brojem izvršioca. Sindikati koji bi kao socijalni partner trebalo da budu najviše zainteresovani za život i zdravlje radnika nailaze na zatvorena vrata u nadležnim ministarstvima, koji karikiraju socijalni dijalog i obeshrabruju sindikate u njihovim aktivnostima u ovoj oblasti.

Kao predsednica Demokratske stranke Srbije i narodni poslanik i zalagaću se da se u prioritet stavi donošenje svih onih zakona, koji na direktan način štite bezbednost i zdravlje svih zaposlenih, a pre svega donošenje Zakona o osiguranju u slučaju povreda, koji bi upotpunio sistem bezbednosti i zdravlja na radu, kao i novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Potrebna je, takođe, reforma Inspekcije rada koja bi bila sposobna da kroz preventivni i represivni pristup predupredi tragedije na radnim mestima širom Srbije. Reafirmisanje socijalnog dijaloga i neprestani dijalog sa sindikatima bi trebalo da bude prioritet svake Vlade kojoj je stalo do života i zdravlja radnika. Ovoj, tehničkoj, a po svemu sudeći i budućoj, to nije cilj.

Zbog toga ću se, u narednom periodu, zalagati za uspostavljanje efikasnog sistema bezbednosti i zdravlja na radu, u interesu svih zaposlenih kao i smanjenju troškova koje država ima kao posledicu invaliditeta i odsustvovanja sa rada, zbog povreda na radu i bolesti prouzrokovanih radom. Nadam se da će svi segmenti društva, prepoznati vrednost i značaj ove aktivnosti, i da neću biti usamljena u tome.

Izvor: Danas

Autor: Sanda Rašković Ivić

Autorka je predsednica Demokratske stranke Srbije

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *