/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Koncentracija ugljen – dioksida u vazduhu nikad veća!

Koncentracija ugljen – dioksida u vazduhu nikad veća!

Andrijana Tomic on 24/10/2016 - 11:09 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

“Koncentracija ugljen dioksida već je ranije dostizala granicu od 400 ppm na nekim lokacijama i tokom nekih meseci u godini, ali nikad do sada nije to bilo na svetskom nivou i tokom cele godine”, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija u svom godišnjem izveštaju u gasovima sa efektom staklene bašte za 2015. godinu.

Ta UN agencija smatra da je ugljen dioksid “problem broj jedan” jer se zadržava hiljadama godina u atmosferi i još duže u okeanima.

Ovaj izveštaj objavljen je pre pregovora o klimatskim promenama koji će se održati u Marakešu u Maroku od 7. do 18. novembra.

Cilj izveštaja je da pruži onima koji odlučuju naučne elemente na koje mogu da se pozovu.

Kada je reč o ugljen dioksidu, njegov prosečan sadržaj u atmosferi predviđen za 2015. godinu bio je 399,4 ppm, što je povećanje od 2,2 ppm u odnosu na 2014. godinu, prema izveštaju o stanji klime, u čijoj izradi je učestvovalo 450 naučnika iz celog sveta.

Zagađenje

Ta tendencija rasta će se nastaviti 2016. godine, navela je ova organizacija UN na osnovu informacija iz najstarije stanice za merenje gasova s efektom staklene bašte koja se nalazi na Havajima. Prema nalazima iz te stanice koncentracije ugljen dioksida ostaće iznad 400 ppm tokom cele 2016. godine i neće se spustiti ispod tog nivoa više narednih generacija.

“Potpisivanje Pariskog sporazuma o klimi 2015. godine obeležava dolazak nove ere u znaku optimizma i akcije za očuvanje klime, ali ona će takođe biti zabeležena kao godina kada su rekordne koncentracije gasa sa efektom staklene bašte najavile novu klimatsku realnost”, rekao je generalni sekretar SMO-a, Finac Peteri Talas.

Svetska meteorološka organizacija je, s druge strane, pozdravila nedavno postizanje sporazuma u Kigaliju, u Ruandu o postupnoj eliminaciji drugih gasova sa efektom staklene bašte hidro-fluoro ugljenika.

Nivoi ugljen dioksida uglavnom rastu zbog sagorevanja fosilnih goriva. Njihov nivo se takođe menja, sezonski je na najvišem nivou u maju i pada u septembru.

Prosečan nivo prošlog meseca u ključnoj mernoj stanici na Havajimi bio je 401 deo na milion, što je porast u odnosu na 313 ppm koliko je bilo 1958. godine. Količina metana i drugih gasova sa efektom staklene bašte takođe raste, navodi SMO.

 

 

 

Izvor: http://www.alo.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *