/ NOVOSTI / Kontejner izazvao “seljačku bunu”

Kontejner izazvao “seljačku bunu”

ubzrs on 28/02/2013 - 10:14 am in NOVOSTI, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

[dropcap]Ž[/dropcap]itelji Donje Rače najavljuju, čak, i “seljačku bunu“ zbog opštinske odluke o iznošenju smeća sa seoskog područja.

Neki moraju da prodaju i deo skromnog imanja da bi, kako kažu, namirili “apetite“ inostrane firme.

S druge strane, predsednica Opštine Dragana Živanović odgovara da je reč o odluci odbornika koja se mora poštovati…

Po rečima Petra Radojevića, predstavnika pobunjenih meštana sela Donja Rača, niko ih nije pitao pri uvođenju nove komunalne obaveze, ali su – čak i ako u kontejner nisu bacili ni kesu – svejedno obavezni da plate. I to ne samo troškove iznošenja smeća, već i kamate, sudske troškove, radnike “neke privatne agencije za naplatu dugova“.

“Moj dug je 42.000 dinara, a ništa nisam ubacivao u kontejner, niti poptisao bilo kakav ugovor… čak nijedan račun nisam dobio, a da sam dužnik, saznao sam tek kada je stigla sudska odluka“, ukazuje Radojević, prenoseći seoske spekulacije da ukupno dugovanje iznosi oko 160.000 evra.

Meštane je posebno ozlojedila i činjenica da su im svojevrsne presude o dugovanjima doneli radnici neke agencije za “uterivanje dugova“. A i usluga austrijske firme ASA je, kažu, preskupa – pogotovo što im je, po svemu sudeći, jedini trošak bilo postavljanje desetak kontejnera tamo gde im i nije mesto. Jer, raspoređeni su duž magistralnog puta, pa meštani – da bi eventualno bacili smeće – rizikuju i da ih pokosi neki automobil…

“Odbornici su odluku doneli većinom glasova i, koliko ja znam, sa Austrijancima je potpisan ugovor. Mislim da u ovom slučaju nije bila potrebna saglasnost saveta Mesne zajednice, jer su odbornici legitimni predstavnici građana i tu nema ničeg protivzakonitog”, tumači predsednica Dragana Živanović, priznajući da je čula za primedbe da ASA nije obezbedila dovoljan broj kontejnera, pe će pokušati da reši problem.

Izvor: B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *