/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Mališani nam umiru od zagađenosti! Vazduh nam ubija decu

Mališani nam umiru od zagađenosti! Vazduh nam ubija decu

Andrijana Tomic on 28/03/2017 - 1:07 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
4.5 (90%) 2 votes

Smrt čak 600.000 mališana mlađih od pet godina u svetu na godišnjem nivou ima veze sa zagađenjem vazduha, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Pluća, mozak i imunitet kod dece tog uzrasta još su u razvoju, što ih čini znatno osetljivijim na zagađivače od odraslih. Iz tog razloga je unutrašnje i spoljašnje zagađenje vazduha često povezano sa upalom pluća i drugim disajnim bolestima kod mališana, a u najgorim slučajevima može doći i do oštećenja mozga, moždanog udara i srčanih oboljenja. U Srbiji su gradovi poput Zaječara, Valjeva, Užica, Beograda i Niša najkritičnije tačke po tom pitanju.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za „Alo!“ da je teško proceniti koliko mališana premine u Srbiji od posledica zagađenog vazduha jer ne postoji registar bolesti dece i odraslih koje se mogu vezati za aerozagađenje, a koji hitno treba napraviti.

– Ono što većina pedijatara i pulmologa zapaža jeste da je procenat dečjih astmi i ostalih alergijskih manifestacija veoma uvećan, što znači da je aerozagađenje jedan od razloga koji dovode do toga, ali ne i jedini. Osim toga, zagađenje vazduha može biti i uzrok nekih malignih bolesti. Međutim, mi ipak nemamo brojeve koji bi nam govorili o tome, a nemamo ni podatke iz određenih geografskih oblasti kako bismo videli u kojim delovima grada se može naći veći procenat obolelih. Potrebno je da se vode vrlo ozbiljni registri da bismo nešto više o tome znali – ističe Radosavljevićeva.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, potvrđuje za „Alo!“ da je zagađenost vazduha uzela maha.

– Od početka procesa industrijalizacije, zagađenost vazduha predstavlja izazov savremene civilizacije i posledice toga se osećaju iz dana u dan sve jačim intenzitetom, o čemu najbolje svedoče i podaci koje ste naveli. Prema podacima za zapadni Balkan, od 100.000 stanovnika 1.400 može imati oboljenja koja su posledica zagađenog vazduha. Ovde treba imati na umu da su podaci za Srbiju bolji nego za Bosnu i Bugarsku, dok su tri puta gori u odnosu na skandinavske zemlje, koje su na najvišem mestu na globalnom nivou – objašnjava Radović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je tokom zimskog perioda zagađenje vazduha tri do pet puta veće nego u letnjem periodu, a najveći zagađivači su lokalna ložišta, proizvodnja energije i saobraćaj.

– Do prošle godine je Bor bio vrlo problematičan kada se radi o zagađenju sumpor-dioksidom. Ove godine, nakon početka rada nove topionice, posle više decenija stanje je iznad graničnih vrednosti. Gradovi poput Valjeva i Zaječara, a naročito Užica, tokom zimskog perioda imaju povećanje zagađenja pre svega zbog nezgodnog geografskog položaja. Beograd i Niš imaju problem sa suspendovanim česticama tokom zimskog perioda zbog jakog intenziteta saobraćaja, kao i velikog broja ložista – ističe Radović.

Izvor: ALO

0 POST COMMENT
Rate this article
4.5 (90%) 2 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *