/ DOBRE VESTI / MATIČNE ĆELIJE LEK ZA TEŠKE POVREDE

MATIČNE ĆELIJE LEK ZA TEŠKE POVREDE

ubzrs on 15/07/2014 - 7:01 am in DOBRE VESTI, NOVOSTI
Rate this post

Pionirska intervencija matičnim ćelijama spašava ljude koji su doživeli nesreću i preti im amputacija ruke ili noge…

Procedura koja uključuje uzimanje matičnih ćelija iz karlice, koje se mešaju sa posebnim gelom i ubrizgavaju u oštećenu kost pomaže ljudima kojima bi posle nsreće bila amputirana ruka ili noga da je zadrže.

Jedan od pacijenata koji je već osetio korist od ove intervencije je motociklista Klajv Rendal, koga je u vožnji Harli Dejvisona udario automobil 2011. godine. On je doživemo višestruke otvorene prelome, gde su kosti virile iz kože, kao i gubitak kože na mnogim delovima tela. Lekari su mu rekli da će morati na amputaciju noge.


Klajv Rendal i profesor koji mu je spasio nogu

Ipak, Klajv, danas pedesesedmogodišnjak, opet hoda i vozi svoj motor, i to zahvaljujući inovativnom tretmanu matičnim ćelijama.

Petnaest meseci nakon nesreće, on je izgubio posao, devojku i sav novac koji je imao. Počeo je da razmišlja o samoubistvu, kada je naišao na ime klinike i profesora koji mogu da mu pomognu. Samo šest sati nakon intervencije počeo je da hoda, a za dva meseca mogao je da se kreće koliko god da mu prija. On i dalje oseća bolove u stopalu, ali je to veoma niska cena u odnosu na amputaciju noge.

Operacija se sprovodi pod opštom anestezijom, traje samo 30 minuta, i pacijent može da hoda i bude otpušten iz bolnice istog dana. Do sada je uspešno primenjena na šestoro pacijenata u Velikoj Britaniji, četvoro u Indiji i 20 u Južnoj Koreji.

Eksperimenti su pokazali da kolagen može da izazove transformaciju matičnih ćelija u ćelije kosti, kaže profesor Anan Šeti, zamenik direktora Instituta za neinvazivnu hirurgiju Kentaberi univerziteta. Ove čudesne ćelije se već nalaze u koštanoj srži, pa mogu da se iz nje i uzmu i da se sa kolagenom prebace u deo tela koji ne zarasta.

Šupljom iglom se iz pacijentove klarlične kosti uzima koštana srž, iz koje se izdvajaju samo matične ćelije, koje se mešaju sa kolagenom. Kroz rupu na kolenu se ćejoje ubacuju u butnu kost, na mesto preloma.

S obzirom na to da cela operacija košta nekoliko hiljada evra, što je mali deo troškova u odnosu na amputaciju, rehabilitaciju i protezu za nogu, ona štedi i novac pacijenata i zdravstvenog sistema.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *