/ ČLANCI / Mere zaštite i prva pomoć kod uboda insekta

Mere zaštite i prva pomoć kod uboda insekta

Andrijana Tomic on 30/09/2016 - 12:36 pm in ČLANCI
Rate this post

Ujed insekata su lokalna reakcija kože na toksine (otrove) koji su ubrizgani u kožu od strane niza različitih insekata. Vrlo su česti, a neke osobe su osetljivije od drugih. Insekti ugrizu jednom ili dvaput, zbog čega ostanu male tačke na koži koje svrbe nekoliko dana. Ponekad prerastu u plikove, naročito na nogama. Većina ujeda insekata dese se na otkrivenim mestima gde insekti mogu doći do kože. Grupe ujeda insekata ponekad se mogu pojaviti na telu, tamo gde se insekt podvukao pod odeću.

Glavna karakteristika ujeda insekata je svrab koji se u toploti pogoršati. Hlađenje mesta ujeda sa mokrom hladnom maramom za lice može pomoći.

Ujedi krpelja

Krpelji su najaktivniji u proleće i jesen, a zadržavaju se u travi i grmlju. Ujed krpelja nanosi mali, ali izvestan rizik oboljevanja. Računa se da je kod nas, u enzootskim žarištima, inficiran jedan od deset hiljada krpelja.  Prenosnik je mnogih opasnih bolesti, najčešce Lajmske. Krpelji prenose uzročnike niza zoonoza: virusni krpeljski meningoencefalitis, Coxiella burneti, Rickettsia conort, Rickettsia rickettsi, Borrelia recurrentis, Fruncisella iniarensis.

Nakon ujeda krpelja zaostaje katkada crvena papula koja svrbi i koja nestaje za nekoliko dana, ali se može inficirati. Ako u koži ostane deo krpelja, nastaje granulom.

Prva pomoć pri ujedu krpelja

Uvek posle boravka u prirodi, pregledajte telo kako biste bili sigurni da nema zakačenog krpelja. Crvenilo na koži ostaje još dan-dva i i izgubi se, a ako se ne izgubi i crveni rub počne da se širi obavezno potražite lekara.

Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, pazeći da ne zaostanu delovi rilice. Danas se smatra zasterelom metoda kada se krpelj poliva naftom, benzinom ili petrolejom (zbog nedostatka kiseonika izlazi sam), zato probajte sledeće: parčem konca zavežite čvor oko krpelja (na vratu) i uvrćite konac postepeno stežući omču. Vrlo brzo kada ga konac uvrne krpelj ispada napolje a da ne ostavlja otkinute delove tela (glavu). Nikada nemojte uvrtati, cimati, cediti, gnječiti ili bušiti krpelja. Nemojte koristiti ni narodne lekove kao što su vazelin, benzin ili vruća šibica. Ukoliko niste sigurni u svoje sposobnosti, onda je bolje odete kod lekara koji će lako, bezbolno i brzo izvaditi insekta iz kože.

Profilaksa-preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa do četiri dana nakon ujeda može da se sprovede specificnim humanim imunoglobulinom. Za trajno izložene osobe može da se sprovede aktivna imunizacija sa tri doze inaktivirane vakcine

Ujedi paukova

Kod nas je od praktičnog značaja pauk nazvan crna udovica.

Ženka, koja ujeda, ima raspon nogu do 5 cm i karakteristične crvene tačkice na leđima. Zadržava se po šumama, podrumima i nužnicima. Poseduje jak neurotoksin koji deluje nadražajno na centralni i periferni nervni sistem, uključujuci i vegetativni deo.

Često mesto ujeda je područje polnih organa i međice. Budući da mesto uboda nije upadljivo, dijagnoza u početku, pogotovo kod malog deteta, koje ne zna da opiše šta se dogodilo, nije laka. Obično se najpre diferencijalno dijagnostički pomišlja na akutni abdomen ili neku intoksikaciju.

U trenutku ujeda nastaje oštar bol.  Nakon 15 do 20 minuta grčeviti bolovi koji se šire od mesta ujeda i mogu obuhvatiti ceo trup i ekstremitete. Bolovi dolaze u talasima. Trbuh može biti tvrd. Postoji slinjenje, muka, povraćanje, znojenje, glavobolja, tremor (podrhtavanje), parestezije, hipertenzija, otežano disanje. Nakon nekoliko sati bolovi jenjavaju, ali se mogu javljati još nekoliko dana.

Prva pomoć pri ujedu pauka

Odmah povređenog treba transportovati u bolnicu. Neposredno olakšanje može pružiti vruća kupka ipolagana intravenska injekcija 10% Calcihepta 5-10 ml polako  uz nadzor rada srca i prekid u slučaju usporenja frekvencije. Analgetici se daju po potrebi.

Definitivno lečenje sastoji se u davanju specifičnog antiseruma i može se ponavljati

Obad ume biti vrlo nezgodan. Na njega se češće nailazi u blizini sela ili recimo u blizini polja za ispašu. Napada velike sisare (krave, konje). Ubod je vrlo bolan, i preporučuje se hlađenje. Moguće su i upale, tako da bi antibiotska mast dobrodošla.

Alergijske reakcije    

Alergijska reakcija počinje na mestu kontakta organizma sa uzročnikom-alergenom. Ukoliko je reč o ujedu insekta, pojavljuje se svrab i otok na mestu ujeda. Generalizovana reakcija se može razvijati kao osip i crvenilo sa urtikama po celom telu koje svrbe. Lice i meka tkiva otiču, a disanje postaje otežano. Moguće je povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja. Osoba postaje uznemirena, zvuci koje čuje dobijaju metalni prizvuk i oseća kao da tone. Njen krvni pritisak počinje da pada. U tom momentu žrtva kolabira i gubi svest. Ovi simptomi se javljaju već nakon 5-15 minuta od konatakta sa alergenom, ali i nakon 2 sata. Razvoj i produbljivanje tegoba se može razvijati i satima nakon početka. Pojedine osobe nakon blage početne reakcije osete spontano poboljšanje, ali se nakon 3-4 časa tegobe ponovo jave. Ovo se zove bifazična reakcija.

Prva pomoć

Anafilaksija se mora urgentno lečiti jer se respiratorne tegobe i šok razvijaju veoma brzo. Ukoliko osoba primećuje poremećaj svesti, nestabilnost, pritisak pada, ono što se može uraditi na ulici, u restoranu ili bilo gde van bolnice je postaviti obolelog u ležeći položaj, podići mu donje ekstremitete iznad nivoa glave kako bi se poboljšalo vraćanje krvi u srce. To će za trenutak usporiti pad pritiska. Takvim pacijentima treba glavu okrenuti u stranu i što pre pozvati hitnu pomoć-ali napomenuti da mislite da je osoba možda sa znacima anafilaksije. Ukoliko je osoba bez svesti, treba proveriti da li su usta i nos prohodni i ukoliko nisu izvaditi strana tela (veštačke vilice, zalogaje hrane itd…) Nakon toga ih staviti na bok sa glavom takođe okrenutom u stranu. Izuzetak čine osobe koje su svesne i imaju jak osećaj gušenja. Njima treba pomoći da sede. U najvećem broju slučajeva dalje lečenje može obaviti samo stručna ekipa koja dalje daje adrenalin, pronalazi i stavlja iglu u venu i transportuje obolelog do bolnice.

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *