/ HRONIKA / Ministarstvo utvrđuje okolnosti u kojima je stradao radnik kod Bujanovca

Ministarstvo utvrđuje okolnosti u kojima je stradao radnik kod Bujanovca

ubzrs on 03/10/2016 - 7:04 am in HRONIKA
Rate this post

S. M. iz Grocke poginuo je na železničkoj stanici u mestu Ristovac kod Bujanovca, kada ga je zatrpao kamen prilikom istovara iz kontejnera kamiona, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarstvo apeluje na poslodavce da primene preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Nesreća se dogodila u nedelju, oko 10.30, kada je S. M. (58), koji je radio kao vozač kamiona, zbog istovara aktivirao hidraulični sistem za podizanje kontejnera.

S. M. je izašao iz kabine kamiona i otvorio zadnju stranu kontejnera, nakon čega se na njega sručio kamen tucanik koji je prevozio. Radnik je bio zaposlen kod poslodavca “Železničkog integralnog transporta” d.o.o. Beograd.

Inspekcija rada u Vranju je odmah po saznanju za nesreću izašla na lice mesta i započela inspekcijski nadzor, a nakon utvrđivanja činjeničnog stanja preduzeće sve mere iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo i Inspektorat za rad apeluju na poslodavce i zaposlene da u cilju smanjenja rizika od povređivanja i sprečavanja povreda na radu dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, s obzirom na to da pojedini radnici koji su zadobili smrtne i teške povrede na radu nisu bili prijavljeni ili su angažovani bez prethodnog upoznavanja sa tehnologijom rada.

Najveći broj povreda na radu može se izbeći primenom preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i korišćenjem sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Inspektorat podseća poslodavce da su dužni da sa radno angažovanim osobama zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu i da vode računa o njihovoj stručnoj osposobljenosti, ali i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad.

Poslodavci su, takođe, dužni da prilikom organizovanja radnog procesa obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih i radno mesto na kome su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektorat za rad podseća i zaposlene da su dužni da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije i sredstva za ličnu zaštitu na radu, te da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

Poslodavca koji ne poštuje Zakon o radu, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske akte iz te oblasti zaposleni mogu u pisanoj formi, putem imejla, telefona ili lično da prijave nadležnoj inspekciji rada.

Poslodavci i zaposleni se mogu obratiti inspekciji rada i za potrebna obaveštenja i savete u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Podaci o adresama, imejl-adresama i brojevima telefona inspekcije rada dostupni su na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i na podsajtu Inspektorata za rad u okviru tog sajta.

RTS

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *