/ EU-OSHA / Mišićno-koštani poremećaji

Mišićno-koštani poremećaji

Andrijana Tomic on 15/08/2018 - 1:50 pm in EU-OSHA
Rate this post

Mišićno-koštani poremećaji (MKP) najčešća su oboljenja povezana s radom. Pogađaju milione radnika na području cele Evrope, a poslodavci zbog njih troše milijarde evra. Rešavanjem problema mišićno-koštanih poremećaja pomaže se u poboljšanju života radnika, a ujedno je i dobra poslovna odluka.

Uzroci mišićno-koštanih poremećaja

Mišićno-koštani poremećaji obično utiču na leđa, vrat, ramena i gornje udove, ali mogu da utiču i na donje udove. Obuhvataju  svako oštećenje ili poremećaj zglobova ili ostalog tkiva. Zdravstveni su problemi u rasponu od manjih bolova i smetnji do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zbog kojih je potreban izostanak s posla ili lečenje. U težim slučajevima mogu dovesti do invaliditeta i potrebe za prestankom s radom.

Dva glavna skupa mišićno-koštanih poremećaja uključuju bolove u leđima/povrede leđa i poremećaje u gornjim udovima povezane s radom (poznate kao „ponavljajuće ozlede zbog prenaprezanja”).

Musculoskeletal disorders. Woman being treated for musculoskeletal disorders

Prevencija

Ne postoji jedinstveno rešenje, a povremeno mogu biti potrebni saveti stručnjaka za rešavanje neuobičajenih ili ozbiljnih problema. Međutim, mnoga su rešenja jednostavna i jeftina, primer osiguravanje kolica za pomoć pri rukovanju robom ili promena položaja predmeta na stolu.

Kako bi se rešio problem mišićno-koštanih poremećaja, poslodavci treba upotrebljavati kombinaciju:

  • procene rizika: zauzimanje holističkog pristupa u proceni i rešavanju celokupnog niza uzroka;
  • učestvovanje  zaposlenih: uključivanje osoblja i njihovih predstavnika u raspravama o mogućim problemima i rešenjima.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *