/ HRONIKA / Na crno zidalo 14 odsto radnika

Na crno zidalo 14 odsto radnika

Andrijana Tomic on 26/07/2016 - 12:04 pm in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post

Na gradilištima u Srbiji oko 14 odsto radnika radi na crno, odnosno nema zaključen ugovor o radu, niti su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, u kontrolama Inspekcije rada 21. jula na gradilištima 283 poslodavca širom Srbije, od 1.536 zatečenih radnika, njih 221, ili oko 14 odsto, radilo je na crno.

„Na pojedinim gradilištima, prvenstveno u Beogradu i Požarevcu, po proceni inspektora, više od 100 radnika je pobeglo s gradilišta u trenutku dolaska inspekcije, tako da će se ubuduće ovakvi i slični nadzori obavljati uz obaveznu asistenciju policije”, piše u saopštenju.

Naglašava se da su zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori podneli 56 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 16 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

„Inspekcija rada je, zbog utvrđenih nepravilnosti, donela i 62 rešenja u oblasti radnih odnosa, 113 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 16 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih”, ističe se u saopštenju.

Ko radi na svadbama

Inspekcija rada počela je da kontroliše rad na crno i na – svadbama. Na meti su bili snimatelji, fotografi i muzičari.

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori u kontroli rada na crno dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja. Od sada će moći da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

U Inspektoratu za rad kažu da je zakonom o inspekcijskom nadzoru domen nadležnosti Inspekcije rada proširen i da su ovlašćeni da kontrolišu svakoga ko se bavi snimanjem, fotografisanjem, kao i muzičkom delatnošću, bez obzira na to da li su registrovali obavljanje delatnosti ili ne.

 

Izvor:www.dnevnik.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *