/ GLAVNA TEMA / Na gradilištima u Srbiji znatan broj radnika „na crno“

Na gradilištima u Srbiji znatan broj radnika „na crno“

Andrijana Tomic on 23/07/2016 - 11:49 am in GLAVNA TEMA
Rate this post
Beograd, 22. jul 2016. godine – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče tokom inspekcijskih kontrola na gradilištima širom Srbije, od 1.536 zatečenih radnika, 221 radio „na crno“, odnosno nije imao zaključen ugovor o radu, niti je bio prijavljen na obavezno socijalno osiguranje.
Kontrolama, koje je sprovela Inspekcija rada, bilo je obuhvaćeno 283 poslodavca, a na pojedinim gradilištima, prvenstveno u Beogradu i Požarevcu, prema proceni inspektora, više od 100 radnika je pobeglo sa gradilišta u trenutku dolaska inspekcije, tako da će se ubuduće ovakvi i slični nadzori obavljati uz obaveznu asistenciju policije.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 56 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 16 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je, zbog utvrđenih nepravilnosti, donela i 62 rešenja u oblasti radnih odnosa, 113 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 16 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Izvor:http://www.srbija.gov.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *