/ ZANIMLJIVOSTI / Najnovija naučna studija: Putovanje kroz vreme je moguće

Najnovija naučna studija: Putovanje kroz vreme je moguće

Andrijana Tomic on 15/09/2016 - 12:27 pm in ZANIMLJIVOSTI
Rate this post

Australijski naučnici su naveli da je putovanje kroz vreme moguće.

Tim naučnika sa Univerziteta u Kvinslendu u Australiji je simulirao moguće ponašanje fotona koji putuju kroz vreme, sugerišući da je paradoks dede, koji omogućava putovanje kroz vreme, moguć na kvantnom nivou.

Koautor studije, profesor Timoti Ralf, rekao je da su svojstva kvantnih čestica prilično „nejasna“ i da bi ova studija mogla da objasni na koje se sve načine ponašanje prirode razlikuje od teorija.

Istraživači su u studiji proučavali ponašanje fotona koji putuje kroz vreme i sreće se sa svojim starijim oblikom. Oni su u eksperimentu koristili zatvoreni slučaj u kom foton putuje kroz vreme i prostor i dolazi u kontakt sa drugim fotonom koji je zaglavljen u vremenskom čvoru poznatom kao zatvorena vremenolika kriva (CTC).

Simulirajući ponašanje ovog drugog fotona, naučnici su uspeli da prouče ponašanje prvog fotona, a rezultati su pokazali da pripremanje drugog fotona na pravi način može dovesti do trajne evolucije.

Naučnici veruju da putovanje kroz vreme postoji još otkad je Ajnštajn postavio svoje teorije o specijalnoj i opštoj relativnosti. Specijalna relativnost tvrdi da su vreme i prostor dva aspekta iste stvari poznate kao kontinuum vremena i prostora, kao i da vreme može da uspori ili da se ubrza zavisno od brzine kretanja u odnosu na nešto drugo.

Opšta relativnost tvrdi da je putovanje u prošlost moguće ako se prati put vremena i prostora, tj. zatvorena vremenolika kriva koja se vraća na istu tačku prostora, ali u ranijem trenutku vremena.

Fizičari Dejvid Vajnland i Serž Haroš su 2012. godine dobili Nobelovu nagradu za fiziku pošto su dokazali da „kvantna čudnost“ ne postoji samo na subatomskom mikronivou, već i u makro svetu.

„Pitanje putovanja kroz vreme se nalazi negde između Ajnštajnove teorije relativiteta i kvantne mehanike. Ajnštajnova teorija opisuje svet u merama zvezda i galaksija, dok kvantna mehanika opisuje svet u merama atoma i molekula“, rekao je Martin Ringbauer, doktorand sa Univerziteta u Kvinslendu i vodeći autor studije.

Međutim, teorijski fizičar Stiven Hoking je u novom dokumentarcu naveo da putovanje kroz vreme jednostavno nije moguće.

Možda će nam novi napreci u kvantnim teorijama dati pravi odgovor na ovo pitanje.

 

 

 

Izvor: www.webtribune.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *