/ NOVOSTI / Naši radnici hleb zarađuju po celom svetu

Naši radnici hleb zarađuju po celom svetu

Andrijana Tomic on 17/08/2016 - 9:50 am in NOVOSTI, Uncategorized
Rate this post

Dobar i kvalitetan radnik uvek je tražen, a tražene su i određene struke, zahvaljujući kojima se lakše nalazi posao. Pošto je u Srbiji nezaposlenost veliki problem, a s njim se suočavaju i druge zemlje Evrope, pa i mnogo razvijenije, ipak se neretko dešava da domaći radnici odlaze da rade u inostranstvu. To je najbolje učiniti preko firmi koje angažuju radnike za rad u inostranstvu, o čemu svedoči i to što četrdesetak srpskih firmi trenutno zapošljava nekoliko stotina naših radnika širom sveta. Spisak firmi koje su dobile dozvolu da zapošljavaju srpske radnike u inostranstvu, kojima su, samim tim, regulisana i radna prava i sve druge vrste pravne zaštite, objavljen je na sajtu Ministarstva rada, zapošljavanja, borčkih i socijalnih pitanja, a vidljivo je da trenutno naših radnika ima gotovo na svim kontinentima. Naši radnici prisutni su trenutno u Albaniji, Alžiru, Australiji, Bahreinu, Bangladešu, Bocvani, Brazilu, Gruziji, Kanadi, Kini, Nemačkoj, Mjanmaru, Finskoj, Gani, Iranu, Iraku, Grčkoj… ali i zemljama bivše Jugoslavije.

downloadOd Nacionalne službe za zapošljavanje u prvih sedam meseci ove godine 354 naših državljana dobilo je dozvolu za rad u inostranstvu, a 173 posao je našlo u nemačkom zdravstvu, 25 radnika je u slovenačkim fabrikama, a tokom leta privremene poslove naši državljani našli su u Slovačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj…

Kao što radnici iz naše zemlje odlaze na posao u inostranstvo, dešava se i obrnut proces, u Srbiju dolaze stranci, koji su zainteresovani da u njoj rade, a mnogi i da ostanu. Tako je od početka godine NSZ izdao dozvole za rad u Srbiji za 4.303 radnika. Među strancima koji su došli da rade u Srbiji najbrojniji su Kinezi, a najveći broj dozvola izdat je za niskokvalifikovane radnike, prodavce, kuvare, radnike sa srednjom stručnom spremom i diplomirane ekonomiste.

Posle Kineza, najviše je Rusa, a potom državljana Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke i Italije. Izdato je i najviše radnih dozvola za zapošljavanje – 1.883, koje podrazumevaju da radnici imaju odobrenje za privremeni boravak. Uz to, izdato je i 547 ličnih radnih dozvola koje se daju strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji, kao i 326 radne dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, odnosno za menayere koji dolaze na rad u ogranak firme koja ima svoju proizvodnju u Srbiji. Od tog broja došla su tri nezavisna profesionalca i upućeno je i tridesetak radnika stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

 

Izvor:http://www.dnevnik.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *