/ NOVOSTI / Neprijavljeni radnici pobegli sa gradilišta!

Neprijavljeni radnici pobegli sa gradilišta!

ubzrs on 16/08/2016 - 7:59 am in NOVOSTI
Rate this post

Inspektori rada “češljali” građevince, ponegde nijedan nije imao potrebne papire.

Na jednom gradilištu u Vranju od šest zaposlenih koje su inspektori rada zatekli na radu nijedan nije imao neophodne papire, odnosno radili su na crno. Najdrastičniji primeri nelegalnog rada utvrđeni su još kod građevinaca na Kopaoniku, gde je kod jednog poslodavca zatečeno čak 14 neprijavljenih radnika. U Tutinu, od 11 radno angažovanih samo jedan je bio prijavljen.

U poslednjoj kontroli Inspektorata za rad, kod 338 poslodavaca na gradilištima inspektori su zatekli 1.653 radnika, a od toga 217 njih radili su na crno. Na pojedinim gradilištima, prevashodno u Beogradu, više od 60 zaposlenih je napustilo gradilišta u trenutku dolaska inspektora.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali su 10 naloga zbog prekršaja propisanog zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu na mestu rada.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela i 48 rešenja u oblasti radnih odnosa, 99 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 19 o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima, najveći broj smrtnih povreda na radu dešava se upravo u delatnosti građevinarstva. Od 17 smrtnih ishoda tokom rada u periodu od januara do jula ove godine, a gde su inspektori uradili nadzore, čak devet se dogodilo na gradilištima.

 

Izvor: Novosti Online

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *