/ O UDRUŽENJU

bzrpro

MEDIJSKA ZASTUPLJENOST

SARADNJA
bzrpro


OSNIVANJE I POČETAK RADA UBZRS

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije je dobrovoljna, vanstranačka, neprofitabilna organizacija obrazovana radi razvijanja aktivnosti na unapređivanju bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji, poboljšanja uslova rada i očuvanja radne i životne okoline.nnInicijativa oko osnivanja Udruženja je potekla, 17. 09. 2004.god. u Valjevu. Sama ideja o osnivanju je proizvod potrebe za ovakvom organizacijom čiji je jedan od glavnih ciljeva okupljanje što većeg broja stručnjaka iz ove oblasti i unapređenje opšteg stanja bezbednosti i zdravlja na radu.nnMeđunarodno smo prepoznati i imamo odličnu saradnju sa partnerskim organizacijama u zemljama iz regiona, a posebno iz Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije…nnPostojimo više od 10 godina! Rešenjem Ministarstva za unutrašnje poslove Srbije, Sekretarijata u Kragujevcu br. 212-531/04 od 29.11.2004. god. odobrava se registracija. Zvaničan početak rada Udruženja je 21.12. 2004. god.nnUdruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije je upisasno u registar Evropske komisije, pod reg. br. RS-2009-ATD-0607548482, kao potencijalni partner u projektima finansiranih od strane Evropske Unije za zemlje u Regionu. Do sada smo učestvovali na nekoliko uspešno završenih projekata. Jedan od njih je i TEMPUS projekta 41045-2006, vezan za unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu u malim i srednjim preduzećima.

OSNIVAČI UBZRS

Inicijativu o osnivanja Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije, podržali su Međuopštinsko udruženje zaštite na radu Južno – banatskog okruga, Udruženje zaštite na radu rasinskog okruga, Udruženje zaštite na radu kolubarskog okruga. Osnivači pojedinci i kreatori cele ove priče su: nnBranko Radonjić, Dragoljub Ignjatović, Vera Božić Trefalt, Simo Kosić, Zoran Šukalo, Dobrosav Uskoković, Mirko Lazičić, Zoran Nikolić, Mirko Petković, Dragoslav Tomović, Zorana Milosavljević, Saša Ćirić, Ljubinka Petković, Goran Nikolić, Petar Bulat, Radoslav Marković, Dušan Vučićević i Nela Marković.

CILJEVI UBZRS

Stvaranje bezbednog i zdravog radnog okruženja u R.Srbiji јe strateški cilj Udruženja za bezbednost i  zdravlje na radu Srbije. Uloga Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije јe eksplicitno prepoznata u Strategiji bezbednosti i zdavlja na radu u R.Srbiji za period 2013-2017 godine  kao starteškog partnera , koјa  nalaže podeljene nadležnosti i odgovornosti svim subjektima sistema kako bi se ohrabrila saradnja između socijalnih partnera : države, asocijacija poslodavaca  i zaposlenih.

Jedan od proiritetnih ciljeva Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije je, između ostalog podizanje svesti svih subjekata sistema  a pre svega lica (menadžera) za bezbednost i zdravlje na radu i poslodavaca o značaju bezbednih i zdravih uslova rada, kao i podizanje opšte i poslovne kulture odnosno nacionalne kulture prevencije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

ŠTAMPANA IZDANJA

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije pored publikovanja brojnih radova, vodiča i uputstava iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, izrađuje i  Informator koji sadrži sve aktivnosti Udruženja kao i aktuelnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, uslova rada, zakonskih propisa, primera dobre prakse i drugih tema relevantnih kako za stručnjake koji se bave ovom oblašću tako i za širu javnost a u cilju podizanja  svesti o značaju ove oblasti i pravovremenog informisanja.ČLANSTVO

Članstvo u Udruženju je dobrovoljnoj bazi. Postoje tri oblika članstva u Udruženju:nn- Pojedinačno Članstvo,n- Sekcija industrijske higijene,n- Klub Udruženja,n- Donatori

WEB PORTAL WWW.UBZRS.RS

Kao što možete da primetite čitav koncept sajta je izmenjen u odnosu na staru verziju, sada možemo da Vam predstavimo novi, poboljšan I osvežen izgled portala. Portal je zamišljen u vidu web magazina koji se bavi prikupljanjem i objavljivanjem raznih temama iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu I srodnih oblasti. Cilj nam je da posetiocima i članovima ovog portala omogućimo pristup velikokm broju informacija koje su značajne. Pravovremeno dobijanje informacija je veoma važno I u tome možete da nam pomognete I Vi. Možete da nam pišete, šaljete radove, materijale, prezentacije, ideje, fotografije, itd. Nalazimo se u situaciji da se informacije iz ove oblasti gotovo nikako ne šire, na žalost ne postoji mnogo sajtova u R.Srbiji koji se bave ovom I sličnim temama sem par njih koji se izdvajaju.nnMesečno u proseku sajt www.ubzrs.rs ima preko 2.000 jedinstvenih poseta, to samo ukazuje na potrebu jednog ovakvog portala.nnImamo dosta ideja kako da poboljšamo sadržaj. Ako imate I Vi neku ideju, pišite nam.

KAKO DA SE UČLANIM U UBZRS PREKO SAJTA?

Ukoliko želite da se učlanite u Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije kao pojedinac (fizičko lice) ili kao pravno lice/preduzetnik potrebno je da najpre pročitate Statut Udruženja, zatim na stranici ČLANSTVO odaberite POJEDINAČNO ČLANSTVO ILI KLUB “BEZBEDNOST” ILI DONATORI. Nakon odabira članstva popunite SVA polja i kliknite PRIJAVI SE.nnDonatori će imati mogućnost da samom donaciju postave prezentaciju I logo svoje organizacije I na taj način reklamiraju svoje poslovanje.

KAKO DA SE UČLANIM U UBZRS DIREKTNIM PUTEM?

Ukoliko želite da se učlanite u Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije direktno, možete pozvati na broj telefona +381 (0)34 63 53 466 ili doći lično u ulicu Stojana Protića 22/2 u Kragujevacu svakog radnog dana od 8-16 časova.

UBZRS NA SOCIJALNIM MREŽAMA

www.facebook.com je najveća društvena mreža na svetu koja broji preko 1.1 milijardu članova širom sveta. Facebook stranica facebook.com/UBZRS preko 1600 članova. Povežite se preko Vašeg FB naloga I postanite član. Šaljite nam komentare na fotografije I članke koje objavljujemo. Stranica je otvorena za komentarisanje tako da I Vi možete da postujete svoje linkove, komentare, fotografije. Potražite nas I na ostalim društvenim mrežama…budite u kontaktu sa nama!

MEDIJSKA ZASTUPLJENOST

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije već duži niz godina sarađuje sa medijskim organizacijama kao što su “Časopis Svet Rada”, Časopis Zaštita plus” i medijska organizacija “Stakleno zvono”.

Časopis ZAŠTITA PLUS je ključni proizvod IZDAVAČKOG PREDUZEĆA “ZAŠTITA DM” DOO. Klijentima i čitaocima se obraća prevashodno u oblastima bezbednost i zdravlja na radu, zaštite životne sredine i zaštite od požara. Ove tri tematske celine su oplemenjene i stručnim analizama svih drugih relevantnih segmenata bezbednosno-zaštitnog sektora: zakonske i podzakonske regulative u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji i problema implementacije evropske regulative u domaće zakonodavstvo, procene rizika od kompanijskog nivoa do nivoa radnog mesta, uloge menadžmenta, lica zaduženih za bezbednost i zdravlje na radu i predstavnika zaposlenih u upravljanju zaštitom, osiguranja u slučaju nezgode ili smrti na poslu itd. Časopis “Zaštita plus” se štampa na 100 strana u A4 formatu, bogato je opremljen, a prodaje se po principu godišnje pretplate.

U XIII broju časopisa „ZAŠTITA PLUS“ Predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije g- din Dragoslav Tomović je dao intervju iznošenjem podataka o opštem stanju bezbednosti i zdravlju na radu, načinu saradnje Udruženja sa javnim institucijama, Udruženjima poslodavaca, sindikatima, sa posebnim osvrtom na regionalni nivo saradnje putem BALcanOSH.net mreže.

Emisija “Stakleno zvono” obradjuje teme iz iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja, energetske efikasnosti, reciklaže, novih tehnologija, zdravlja, socijalne ekologije, kulture i multimedijalnih umetnosti u oblasti ekologije. Emisija Stakleno zvono emituje se premijerno na programu TV Kragujevac nedeljom od 20 časova i reprizno ponedeljkom od 13h, utorkom od 9:30.

UČEŠĆA NA KONFERENCIJAMA, SEMINARIMA, SAJMOVIMA

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije u okviru saradnje sa mnogobrojnim organizacijama organizuje i uzima učešće kako na domaćim tako i na međunarodnim konferencijama, sajmovima i drugim naučnim i stručnim skupovima. nnNeke od njih su: konferencija ” Menadzment i bezbednost” u organizaciji Evropskog društva inženjera bezbednosti i zdravlja na radu”, “Primenjena zaštita i trendovi”, “Mineralni resursi u Republici Srbiji”, zatim BALcanOSH konferencija održana u Sloveniji u saradnji sa Društvom inženjera bezbednosti Ljubljane pod nazivom “Kancerogeni u radnoj sredini” kao i učešće na međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlju na radu -112 EXPO.


SARAĐUJTE SA NAMA

Naše Udruženje sarađuje sa regionalnim Udruženjima kao što su Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, kao i sa Evropskim Udruženjem inženjera zaštite i bezbednosti – ESSEnnUpostavljanjem zajedničke saradnje na regionalnom nivou smo osnovali BALcanOSH net mrežu, radi omogućavanja saradnje i umrežavanja organizacija iz IPA regiona i zajedničkom naporu da se uslovi rada i stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu poboljša.nn

Ukoliko imate temu koju želite da objavite, ideju ili materijal za koji smatrate da može biti koristan u edukaciji i u unapređivanju bezbednosti i zdravlja na radu u R.Srbiji, a želite to da podelite sa drugima, materijal možete poslati na ovaj mail office@ubzrs.rs.

Želeo bih da promovišem Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije!

Razmenite linkove I banere sa nama. Pošaljite zahtev na office@ubzrs.rs Čast nam je I zadovoljstvo da podržimo bilo koga ko se zalaže za poboljšanje ukupnog stanja bezbednosti I zdravlja na radu.

“Bezbedan rad, Pouzdan rad, Stručan rad, Bezbedan rad su “vrata” za sve poslove. Hajde da uvek prvo prođemo kroz ova vrata”.

Dragoslav TomovićNaša Misija