/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Obama trajno zabranio bušenje nafte na Arktiku

Obama trajno zabranio bušenje nafte na Arktiku

ubzrs on 22/12/2016 - 9:26 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama trajno je zabranio bušenje nafte i gasa u prostranim oblastima Arktika i Atlantskog okeana, prenela je agencija Frans pres.

Odluka o zabrani doneta je mesec dana pre zvanične inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, koji je najavio da će odbaciti globalne sporazume o klimatskim promenama.

Eksploataciju nafte i gasa u svojim teritorijalnim vodama oko Arktika zabranile su i vlasti Kanade.

“Zajedno sa svojim kanadskim partnerima, SAD su donele istorijsku odluku koja će doprineti očuvanju ekosistema na Arktiku”, naveo je Obama, istakavši potrebu za smanjenje upotrebe fosilnih goriva u cilju sprečavanja klimatskih promena.

Obama, kojem je zaštita životne sredine bila jedan od prioriteta tokom oba predsednička mandata, doneo je tu odluku na osnovu zakona iz 1953. godine koji predsedniku omogućava da zabrani eksploataciju podvodnih resursa na neograničeno vreme.

To ovlašćenje koristili su mnogi Obamini prethodnici, među kojima i Dvajt Ajzenhauer i Bil Klinton.

Kako je potvrđeno iz Bele kuće, Obamina odluka bazira se na “čvrstom zakonskom osnovu” i ne može je ukinuti drugi predsednik.

Obama je trajno zabranio eksploataciju nafte i gasa na području većem od 50 miliona hektara u arktičkim vodama blizu Aljaske, u Čukotskom moru i velikom delu Boforovog mora.

S druge strane, vlasti Kanade takođe su donele odluku o trajnoj zabrani bušenja nafte i gasa u kanadskim teritorijalnim vodama u oblasti Arktika, ali će te mere biti predmet revizije na svakih pet godina.

Tramp, koji je više puta doveo u pitanje tvrdnje o klimatskim promenama, najavio je da će “staviti tačku na mešanje Američke agencije za zaštitu životne sredine u život Amerikanaca”.

On je na čelo te agencije imenovao Skota Pruita, ministra pravde savezne države Oklahome i jednog od podnosilaca tužbe protiv Agencije kojom se traži blokada Plana za čistu energiju, usmerenog ka smanjenju emisije štetnih gasova do 20130. godine.

N1

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *