/ Uncategorized / Obeležen Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji

Obeležen Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji

Andrijana Tomic on 30/04/2018 - 6:51 am in Uncategorized
Rate this post

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević čestitao je svim radnicima i poslodavcima Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji i Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu i izjavio da bezbedno radno mesto čini zaposlenog zadovoljnim, što je preduslov za veću produktivnost i uspešnost svake kompanije.

Ministar Đorđević istakao je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa socijalnim partnerima obeležava Dan bezbednosti i zdravlja na radu u cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu.

„Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učinila je sve da obezbede što više novih radnih mesta, istovremeno pokazujući svoju posvećenost stalnom unapređenju položaja zaposlenih. Jake i uspešne kompanije su garant za perspektivnije društvo, kao i snažnu privredu i državu. Kako je vojska garant mira tako je privreda garant prosperiteta, a bezbednost zaposlenih je preduslov za veći i uspešniji privredni rast“, poručio je ministar.

Đorđević je istakao da je obaveza svakog poslodavca da svom zaposlenom obezbedi uslove za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu, jer svaki radnik u Srbiji mora da se vrati svojoj porodici bezbedan i zdrav na kraju radnog dana.

„Smanjenje broja povreda na radu je cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od kojeg neće odstupiti ni u jednom trenutku. Zbog toga će Ministarstvo i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu biti posvećena nastavku promocije bezbednosti i zdravlja na radu i unapređenju sistema kojim se dostižu najviši standardi. Zato ćemo nastaviti saradnju sa poslodavcima, sindikatima, zaposlenima, visokoškolskim ustanovama i udruženjima na unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu“, istakao je Đorđević.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je ulaganje u bezbednost i zdravlje na radu investicija koja unapređuje poslovanje i dobrobit zaposlenih na radu i da će Ministarstvo ostati posvećeno daljem razvoju i uspostavljanju svetskih normi u ovoj oblasti.

„Samo zajedničkim radom možemo unaprediti sistem bezbednosti i zdravlja na radu kroz promociju društvene odgovornosti svih učesnika u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu u cilju razvijanja kulture prevencije bezbednosti i zdravlja na radu čime se stvara zdravo, napredno i moderno društvo, zdravi zaposleni na zdravom radnom mestu. To je naša obaveza i odgovornost. Radimo bezbedno i zdravo zato što to možemo i hoćemo, a ne zato što to moramo, jer je bezbednost i zdravlje na radu vrednost koja nema cenu“, poručila je direktorka.

 

„Strateški cilj Ministarstva jeste očuvanje zdravlja radno aktivnog stanovništva i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja povreda na radu i profesionalnih bolesti. Zato je ministar za rad gospodin Zoran Đorđević formirao radnu grupu za izradu novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji će biti moderniji i pratiti prilagođavanje tehničkom napretku“, naglasila je Furtula.

Na manifestaciji su najuspešnijim kompanijama i fizičkim licima dodeljena nacionalna priznanja za izuzetna postignuća u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a prema rečima direktorke Marine Furtule Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održaće sastanke sa nagrađenim kompanijama, kako bi svoja praktična znanja i iskustva podelile sa drugim zainteresovanim kompanijama u Republici Srbiji.

 

Izvor:www.minrzs.gov.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *