/ HRONIKA / Otkriven veliki broj radnika “na crno” širom zemlje

Otkriven veliki broj radnika “na crno” širom zemlje

ubzrs on 31/10/2016 - 9:57 am in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije saopštilo je danas da je tokom vanrednih inspekcijskih kontrola, od 24. do 27. oktobra, obavljenih kod poslodavaca širom Srbije, zatečeno 3.219 radnika, od kojih 740 (približno 23 odsto) nije imalo ugovor o radu, niti je bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.
U saopštenju se precizira da su nadzori izvršeni kod 952 poslodavca koji se bave različitim delatnostima − trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, saobraćajem, zanatskim uslugama i drugim.

Najveći broj neprijavljenih – čak 103 od 153 zatečena radnika (približno 66 odsto) otkriveno je kod poslodavaca na teritoriji Južnobačkog okruga, dok je u Nišavskom okrugu od 120 radnika, njih 80 (približno 65 odsto) bilo angažovano “na crno”.

Procentualno, prema rezultatima ove kontrole, rad “na crno” je najzastupljeniji na teritoriji Podunavskog okruga, gde su inspektori utvrdili da od 53 zatečena radnika, njih 47 (približno 89 odsto) nije bilo prijavljeno.

Takođe, u inspekcijskim nadzorima u Zaječaru, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Nišu otkriveno je i šest neregistrovanih subjekata − tri iz delatnosti građevinarstva, i po jedna firma koja se bavi održavanjem i opravkom motornih vozila, taksi-prevozom i šivenjem.

Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli ukupno 119 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, i izdali 17 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je donela i ukupno 387 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 18 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad, dodaje se u saopštenju.

Izvor: MINRZS

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *