/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Otrovni otpad iz Obrenovca nije zagadio bunare, ali…

Otrovni otpad iz Obrenovca nije zagadio bunare, ali…

ubzrs on 16/01/2018 - 7:46 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda utvrdio da hemijske materije iz opasnog otpada nađenog zakopanog kod Obrenovca, nisu prodrle u okolne seoske bunare.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je, međutim, upozorio da to ne znači da nema opasnosti da ta voda bude zagađena, zbog čega će Zavod analizirati vodu na tom području najmanje dvaput godišnje.

Hemikalijama treba vremena da prodru do bunara, te iako sada voda u njima nije zagađena jedinjenjima iz nađenog opasnog otpada, “ne znači da neće biti”, rekao je ministar.

Ministarstvo zaštite životne sredine je krajem decembra saopštilo da je na području Obrenovca nađeno 20 tona opasnog otpada, tajno zakopanog na privatnoj parceli, koji je mogao da izazove ozbiljne posledice po prirodu i zdravlje ljudi.

Trivan je na RTS naveo da iako u uzorcima vode iz tri bunara u neposrednoj okolini mesta gde je nađen otpad, nema tragova zagađenja zakopanim otrovom, voda iz njih se ne sme se koristiti za piće jer je hemijski i bakteriološki neispravna.

Trivan je rekao da očekuje da će zaštita oblast životne sredine u Srbiji biti u potpunosti usklađena sa standardima EU tek za tridesetak godina.

www.vesti-online.com

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *