/ GLAVNA TEMA / Ovo je najrizičnije zanimanje u Srbiji: Uslovi loši, povrede opasne po život

Ovo je najrizičnije zanimanje u Srbiji: Uslovi loši, povrede opasne po život

ubzrs on 10/12/2016 - 8:06 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

U ovoj oblasti ima najviše povreda na radu sa smrtnim slučajem, ali u tom sektoru ima i puno rada na crno. Njihova prosečna plata iako im je radno vreme čak i po desetak sati, niža je od republičkog proseka i kreće se oko 40.900 dinara.

Građevinarstvo je oblast gde ima najviše povreda na radu sa smrtnim posledicama, ali u tom sektoru ima i puno rada na crno, rečeno je na današnjoj sednici Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materjala Srbije.

Na tom skupu istaknuto je da su u ovoj godini do sada u Srbiji bile 32 povrede na radu sa smrtnim ishodom, od kojih je 17 bilo u građevinarstvu.

Povrede sa tragičnim završetkom u građevinarstvu, kako je precizirano, u proseku u Srbiji čine oko 53 odsto ukupnih povreda sa tragičnim završetkom, a i više od polovine nastradalih je radilo na crno.

Veliki broj zaposlenih na crno u Srbiji, pored građevinarstva, je i u sektorima trgovine i ugostiteljstva, ali tu se registruje znatno manji broj povreda na radu, naveli su predstavnici Inspektorata za rad.

Građevinarstvo je kako tvrde predstavnici Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskih materjala, bilo nekada u Srbiji lokomotiva privrednog razvoja zemlje, i da od tog sektora je mnogo toga u privredi zemlje zavisilo.

Oni naglašavaju da su sada radnici zaposleni u tom sektoru, kojih je više desetina hiljada u jako teškom materijalnom položaju i da je njihova prosečna plata iako im je radno vreme čak i po desetak sati, niža od republičkog proseka i kreće se oko 40.900 dinara.

Predstavnici ministarstva građevinarstva i rada složili su se sa sindikatima, da treba da postoji veća saradnja i da svi aktivno treba da učestvuju u rešavanju problema zaposlenih u ovom sektoru koji nisu samo marterijane prirode već se tiču i loših, pa čak i veoma opasnih uslova rada.

Izvor: Srbijadanas.com

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *