/ NOVOSTI / Posla ima, fale radnici

Posla ima, fale radnici

Andrijana Tomic on 29/08/2016 - 10:48 am in NOVOSTI
Rate this post

Novosadska kompanija ZGOP kuburi s nedostatkom kadra najrazličitijih profila. Ako odobrenje za zapošljavanje zakasni, poslovanje bi moglo da bude ugroženo.

NADAMO se da se rešenje našeg problema primiče, odnosno da će nam nadležni državni organi odobriti da zaposlimo bar 50 novih radnika najrazličitijih profila – potvrdio je za “Novosti” Zoran Stanojević, direktor novosadske kompanije ZGOP, jedine u regionu za gradnju, remont i održavanje železničkih pruga.

Poslovanje ove kompanije, kako je ranije napomenuo Stanojević, moglo bi da bude ozbiljno ugroženo ukoliko odobrenje nadležnih za zapošljavanje bude kasnilo.

Ovo preduzeće je, inače, prolazilo kroz teške dane, pošto je od 2008. godine i prve prodaje posredstvom Agencije za privatizaciju promenilo tri vlasnika, a 2011. se vratilo pod okrilje države, kao preduzeće u restrukturiranju.

Ovaj status, objašnjava Stanojević, preduzeće više nema, pošto je sada u državnom vlasništvu, dok se za njega ne nađe novi kupac. I pored toga, ekipe ZGOP angažovane su na svim velikim infrastrukturnim projektima rekonstrukcije železničke mreže, od granice sa Mađarskom pa do granice sa Makedonijom i Crnom Gorom, a poslovi koje su ugovorili vredni su više od šest i po miliona dolara.

Imamo, zasad, dovoljan kapacitet da uradimo sve poslove, ali razlog je u tome što još nisu otvorena neka gradilišta – ukazuje Stanojević. – Samim tim, nadamo se da će rešenje stići što pre, da zaposlimo nove ljude i da počnemo s radovima punim kapacitetom na novim gradilištima.

ZGOP trenutno zapošljava 270 radnika, a potrebni su im, kako kaže Stanojević, pre svega inženjeri, geodete i rukovaoci specijalnim mašinama, jer po sistematizaciji imaju 420 radnih mesta.

Uz partnere iz Rusije, “Ruske državne železnice”, ugovorili smo niz poslova – ističe Stanojević. – Naši radnici već su angažovani na rekonstrukciji tri južne deonice Koridora 10, od Vinoraca do Đorđeva, od Vranjske Banje do Ristovca i od Bujanovca do Bukavaca, u ukupnoj dužini od 46 kilometara. Ovaj posao vredan je oko tri miliona dolara.

Radnici ZGOP, dodaje Stanojević, spremaju se i za rekonstrukciju pruge Beograd – Bar, odnosno deonica na ovoj pruzi. Ekipe ZGOP na pruzi Beograd - Šid, deonici Golubinci – Ruma

Radićemo na deonici od Resnika do Valjeva – najavljuje Stanojević. – Zasad, međutim, imamo zadatak da radimo na rekonstrukciji pruga u železničkim stanicama, kojih, na ovom potezu, ima više od 10, tako da će i taj posao, vredan oko tri i po miliona dolara, biti realizovan s partenerima iz Rusije.

ZADOVOLjNO TRLjAJU RUKE

EKIPE ZGOP, kako navodi Stanojević, biće angažovane i na rekonstrukciji pruge Beograd – Subotica.

Jedna od najvećih kompanija u našoj struci, takođe iz Rusije, već je kontaktirala s nama kako bi nas angažovala na ovoj pruzi, u blizini naše “matične baze” – zadovoljan je Stanojević. – Verujem da će radnici naše kompanije svoje iskustvo pokazati i na ovom pravcu.

 

 

 

Izvor: http://www.novosti.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *