/ NOVOSTI / Poslodovci lakše otpuštaju zaposlene, dame kraće spavaju, i primaju 10.000 manje od muškaraca

Poslodovci lakše otpuštaju zaposlene, dame kraće spavaju, i primaju 10.000 manje od muškaraca

ubzrs on 07/11/2017 - 10:24 am in NOVOSTI
Rate this post

Najveći broj pritužbi koje stižu na adresu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je diskriminacija žena u sferi rada i zapošljavanja, kaže poverenica Brankica Janković.

Ona je naglasila da su žene često suočene sa činjenicom da su manje plaćene od muškaraca za isti posao, često ih prebacuju na niže radno mesto, diskriminisane su na tržištu rada.

“Trenutno vodimo jedan slučaj po osnovu pritužbe za nejednak rad u državnom sektoru. Biće to jedan od većih izazova za instituciju i videćemo kako će se završiti, tek smo počeli”, rekla je Janković na konferenciji “Obučena za uspeh”.

Pojašnjava da ono što se ne vidi i što se nikada neće naći u zvaničnim statistikama, a to je podatak koliko su se žene odrekle sna da bi ispunila porodične i poslovne obaveze, koliko puta je odustala od napredovanja, edukacije, poslovnog puta zbog nemogućnosti da uskladu privatne i poslovne obaveze.

Dodaje da je najteže onim ženama koje su brinule o deci i sa četrdesetak godina žele nešto da promene u svom životu. Prvi razgovor za posao je za njih ozbiljan stres i ozbiljna prepreka.

“Tu vam neće pomoći nijedan dokument, strateški plan, jer nemate šta da obučete, nemate adekvatnu garderobu, ne osećate se sigurno. To je ozbiljan stres i ozbiljna prepreka”, pojasnila je ona.

Predstavnica Infostuda Tatjana Vidaković kaže da se često susreću sa diskriminatornim odredbama u oglasima za posao koje im dostavljaju poslodavci i da se ta diskriminacija najčešće odnosi na pol i godine.

Ona kaže da radom sa poslodavcima sprečavaju da se u oglasu za posao neko diskriminiše, ali da diskriminaciju ne mogu da spreče kada kandidat ode na razgovor za posao.

Pitanja koja se tiču privatnog života često se postavljaju i to češće onim kandidatima koji treba da rade na operativnim poslovima, ređe onima na menadžerskim pozicijama.

“U Infostudu imamo crnu listu poslodavaca koji etički ne postupaju i čije oglase za posao ne stavljamo na naš portal”, naglasila je Vidaković.

Statistike pokazuju da su u martu mesecu ove godine prosečna plata za muškarce bila 55.256 dinara, dok je za žene 45.450 dinara, a najveća je razlika u platama među visokoobrazovanim kadrovima.

Prema istraživanju Udruženja poslovnih žena, čak 80 odsto ispitanica smatra da nisu ravnopravne sa svojim muškim kolegama, da teže dolaze do posla i lakše dobijaju otkaz.

Osnaživanje žena koje su na društvenim marginama da lakše dođu do posla cilj je organizacije Dress for Success World Wide koja pruža podršku ženama u 158 gradova u 27 država u svetu. Od nedavno radi i u Beogradu.

Organizacija osnažuje žene, obezbeđuje im adekvatnu poslovnu garderobu, šminku, frizuru kako bi sigurne u sebe napravile prve poslovne korake.

Preuzeto sa: BLIC ONLINE

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *