/ HRONIKA / Povrede na radu sa smrtnim ishodom najčešće petkom!

Povrede na radu sa smrtnim ishodom najčešće petkom!

ubzrs on 10/04/2013 - 9:19 am in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post

[dropcap]N[/dropcap]ajveći broj povreda na radu sa smrtnim ishodom u prošloj godini u Srbiji dogodio se u oblasti građevinarstva i industrije, navodi se u analizi Inspektorata za rad, koja je takođe pokazala da su stradali uglavnom muškarci, srednjih godina, u nesrećama koje su se dogodile u prvoj smeni, najčešće petkom.

 Izveštaj o radu Inspektorata za rad za prošlu godinu, koji je danas predstavljen na sednici Saveta za bezbednost zdravlja i rada Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, pokazao je su oni koji su izgubili život na poslu u protekloj godini bili starosne dobi od 46 do 60 godina, a u 35 odsto slučajeva nesreća se dogodila petkom.

Umesto pijanca, tehničar Marko primljen u Urgentni centar

Petak je najopasniji dan | Foto: Nebojša Marković

Oko 84 osto povređenih na radu u prošloj godini završilo je treći ili četvrti stepen stručne spreme, a najčešći uzroci povreda su pad sa visine u 37 odsto slučajeva, strujni udari (23 odsto) i povrede zadobijene pokretnim delovima mašina (12 odsto).

Brojke

4.995 rešenja o otklanjanju nedostataka

419 rešenja o zabrani rada zbog ugrožavanja bezbednosti

1.034 podneto zahteva za pokretanje prekršajnog postupka

42 krivične prijave

Analiza je pokazala i da je 80 odsto smrtno stradalih na poslu u prošloj godini imalo radnih odnos na određeno ili neodređeno vreme, dok je 20 odsto stradalih radilo na crno.

Uporedna analiza pokazala je da je prošle godine u odnosu na 2011. ukupan broj smrtnih povreda na radu smanjen preventivnim radom inspekcije za oko sedam procentnih poena.
Kada je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu, Inspektorat za rad je u prošloj godini izvršio 16.682 inspekcijskih nadzora kojima je bilo obuhvaćeno 315.212 zaposlenih.
Izvor: Alo, Tanjug

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *