/ EU-OSHA / Predviđanje promena

Predviđanje promena

Andrijana Tomic on 14/09/2016 - 9:30 am in EU-OSHA
Rate this post

U vreme kada se svet  rada neprestano menja, postaje sve važnije predviđati promene i prepoznati nove rizike kao i rizike u nastajanju koji mogu uticati na bezbednost i zdravlje na radu (OSH). Kako bi pomogla u postizanju ovog cilja, EU-OSHA provodi opsežne studije predviđanja koje upotrebljavaju pristup metode scenarija za prepoznavanje rizika u dužem vremenskom razdoblju. Zahvaljujući uspehu istraživanja o novim rizicima i rizicima u nastajanju, a koje je završeno 2014. 1 , EU-OSHA je objavila konkurs  za dvogodišnji program predviđanja širenja ICT-a i promena na mestu rada.

Резултат слика за eu osha

Ovaj ugovor, dodeljen u decembru 2015. godine će imati 10-godišnji vremenski raspon, a rad je započeo početkom 2016. godine. Uz sprovođenje istraživanja o budućim izazovima u pogledu bezbednosti i i zdravlja na radu, važno je i podsticanje rasprave među deonicama o novim rizicima i rizicima u nastajanju.

U tu svrhu EU-OSHA je u 2015. godini naručila tri stručna pregledna članka o različitim aspektima budućeg rada i njegovog uticaja na bezbednost i zdravlje: (1) masovna podrška („crowdsourcing”), odnosno plaćeni rad organizovan putem berze rada, lekovi za povećanje efikasnosti, čija će se zloupotreba, prema predviđanjima, povećati zbog povećanja kompetitivnosti na mestima rada; i (3) robotika i razvoj veštačke inteligencije.

Autori su predstavili članke nacionalnim središnjicama i predstavnicima Evropske komisije u Bilbau u junu 2015. godine, što je podstaklo mnogo rasprava. Konačno, pregled faktora koji su od odlučujuće važnosti za efikasnu implementaciju rezultata studija predviđanja objavljeni su u decembru 2015. godine, a ti će zaključci povećati uticaj ovih istraživanja i promovisati njihovu širu integraciju u kreiranje politika.

 

 

Izvor:Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu – EU-OSHA

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *