/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Prva Nedelja energije u Beogradu od 29. maja do 2. juna

Prva Nedelja energije u Beogradu od 29. maja do 2. juna

ubzrs on 15/05/2017 - 12:55 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Prvi put u Srbiji, od 29. maja do 2. juna biće održana Nedelja energije, čiji je cilj podizanje svesti o energetskoj održivosti i efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije, zaštiti životne sredine.

 “Nedelja energije” se obeležava u okviru Evropskih dana energije, a vršilac dužnosti gradskog sekretara za energetku Marko Stojanović kaže da je reč o jedinstvenom događaju u našoj državi i našem gradu, koji je namenjen podjednako i stručnjacima i građanima.

Skup organizuju Grad Beograd i CEDEF, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Cilj manifestacije, kaže Stojanović, je popularizacija i sagledavanje vrlo značajnih pitanja kao što su energetska održivost i energetska efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetska sigurnost, zaštita životne sredine, klimatske promene…

“Čitav jedan segment važnih pitanja, koja više nisu samo u sferi strateških bitnih, vehc i egzistencijalnih pitanja. Želimo da to sagledamo u kratkom vremenskom periodu, na više lokacija u gradu sa mnogo različitih sadržaja, u koji će biti uključene sve grupe društva, od najstručnijih koji se bave ovom problematikom, do najmlađih iz škola i vrtića koje ćemo uključiti u određene programe”, rekao je Stojanović za Tanjug.

Svečano otvaranje Nedelje energije biće 29. maja na Platou ispred Skupštine grada, a tog dana održaće se i “High level policy konferencija: Održiva energija za sve”, kao i radionice za učenike srednjih i osnovnih škola u Prirodnjačkom muzeju “Energetska efikasnost i primena obnovljivih izvora energij u praksi”.

Prvog dana manifestacije na platou ispred Starog dvora biće održan i “Sajam pozitivne energije”.

Drugog dana, na Mašinskom fakultetu biće održan skup “Nove tehnologije u energetici”, nakon čega će svi zaintereosvani posetici moći da obiđu i vide izložbu automobila tima Mašinskog fakulteta.

Tog dana i Beorgadske elektrane otvoriće svoja vrata za đake, studente i medije.

U sredu, 31. maja biće održano nekoliko konferencija u Sava centru – “Beograd šampion energetske efikasnosti”, “Održivi gradovi Srbije”, “Kako finansirati EE i OIE projekte – JPP i ESCO”.

Na Adi Ciganliji će u četvrtak biti organizovan “Bike sharing program”, a poslednji dan je rezervisan za predstavljanje inovacija i novih tehnologija, istraživanja mladih pronalazača u Ulici pozitivne energije u centru grada.

Tokom Nedelje energije građani će moći da se provozaju “Zelenom bus turom” eko autobusom, posete Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike, ili obiđu tematsku izložbu u Francuskom insitutu ili izložbu “Ruben Salgado – solarni portreti” u Institutu Servantes.

Prema rečima Stojanovića, organizatori su se trudili da kroz sadržajan i raznolik program promovišu sve teme, ali i da prikažu šta je grad do sada uradio, koje projekte je završio, na kojima radi i na kojima će se tek raditi.

“Biće prilike da se promoviše domaće znanje i domaća patem, domaća dostignuha, kao i to gde smo u odnosu na primenu novih tehnologija, ali i da kroz prezentaciju svih tih sadrzaja širem auditorijumu omogućimo da se i oni u sve to uključe”, rekao je Stojanović.

On je istakao da se nada da je ovo tek prva godina u kojoj se održava Nedelja energije, te da je želja da manifestacija postane tradicionalna.

Stojanović je objasnio da se manifestacija obeležava u okviru Evropskih dana energije, čime pokazujemo da stremimo evropskim dostignućima i vrednostima,

“Sa druge strane, želimo ne samo da promovišemo već i da dokažemo ulogu lidera i da preuzmemo odgovornost da u organizaciji ovakvih manifestacija pomognemo drugim lokalnim samoupravama”, rekao je Stojanović.

On je izrazio očekivanje da već sledeće godine i druge lokalne samouprave uzmu učešće u obeležavanju Nedelje energije, na sličan način, u skladu sa mogućnostima.

“Značajno je da se ove teme promovišu na ovaj način kako bi se video njihov značaj, ali i naše mesto u svemu tome”, zaključio je Stojanović.

 

Večernje Novosti Online

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *