/ NOVOSTI / Rad u inostranstvu večito privremen!

Rad u inostranstvu večito privremen!

Andrijana Tomic on 22/07/2016 - 11:50 am in NOVOSTI
Rate this post

Posao na određeno vreme, za našu firmu, može da traje i duže od 24 meseca, koliko propisuje zakon o radu. Samostalni sindikat traži ocenu ustavnosti nedavno donetog propisa, zasad bez odgovora.

UGOVORI radnika koje su srpske firme poslale na privremeni rad u inostranstvo, mogu da važe unedogled i za njih ne važi odredba iz Zakona o radu da takva vrsta radnog angažovanja može da traje 24 meseca, odnosno najduže tri godine, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Zbog toga je sindikat još u januaru podneo inicijativu za ocenu ustavnosti te odredbe, ali do danas nije dobio nikakav odgovor.

Prema rečima Duška Vukovića, potpredsednika SSSS, u odnosu na njihove kolege u zemlji, ovaj član diskriminiše zaposlene na određeno vreme upućene privremeno na rad u inostranstvu.

– Najveći problem je što u ovom delu zakona piše da se vreme provedeno na radu u inostranstvu ne računa u ukupan rok koji zaposleni može da provede u statusu na određeno, a koji po Zakonu o radu može da traje dve, maksimalno tri godine – kaže Vuković. – To, onda, znači da poslodavac može radnika da zaposli u zemlji na određeno, onda ga pošalje u inostranstvo da radi, pa ga vrati ovde, i tako on provede šest-sedam godina u istom statusu.

U Ministarstvu rada odgovaraju da ova odredba zakona predstavlja pogodnost i za zaposlenog i za poslodavca: firmama koje nemaju poslove u zemlji omogućava da posluju na stranim tržištima, a radnicima na određeno vreme da u zemlji rade pune dve godine, jer im se vreme provedeno na radu u inostranstvu ne bi računalo u zakonsko ograničenje od 24 meseca.

Naš sagovornik objašnjava da je na ovaj problem ukazivano još u radnoj grupi dok se pripremao zakon. Na prigovore sindikalaca, međutim, tvorci propisa nisu reagovali.

– Pomenuti član formulisan je na takav način zato što je Zakonom o radu već propisano da ugovori o radu na određeno vreme mogu trajati najviše 24 meseca, a da upućivanje na privremeni rad u inostranstvo nije predviđeno kao izuzetak ovim zakonom – kažu u ministarstvu. – U suprotnom, zaposleni na određeno vreme upućeni na privremeni rad u inostranstvo bi mogli za određenog poslodavca da rade samo 24 meseca, bilo u zemlji bilo u inostranstvu.

Posle pola godine od primene zakona za nadležne je još rano da sumiraju efekte, ali kažu da sada imaju sveobuhvatne i kvalitetne podatke o zaposlenima u inostranstvu.

BEZBEDNOST

NADLEŽNI su prilikom donošenja zakona obećavali da će on poboljšati bezbednost naših ljudi na radu u inostranstvu. Duško Vuković, međutim, smatra da se to nije dogodilo.

– Poslodavac ima obavezu da poštuje zakon o bezbednosti na radu Srbije, odnosno zemlje u koju se radnik upućuje, što nije dovoljno da bi se sprečile nesreće – kaže Vuković.

– Predlagali smo da radnici imaju predstavnike za bezbednost koji bi se javljali inspekciji u Srbiji, ali to nije usvojeno.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *