/ REGION / Radnici ispaštaju, poslodavci profitiraju, država ćuti: Nepovezani staž smanjuje penzije

Radnici ispaštaju, poslodavci profitiraju, država ćuti: Nepovezani staž smanjuje penzije

Andrijana Tomic on 19/08/2016 - 6:06 am in REGION
Rate this post

Nakon 32 godine rada u banjalučkom preduzeću „Fruktona“ šezdesetogodišnja Jelisavka Ćurković iz Banjaluke ima problem sa dobijanjem penzije, jer joj poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose.

Po Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju RS, žena koja nema navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada navrši 58 godina života i 35 godina staža osiguranja. S obzirom da Jelisavka ima četvoro dece, po novom Zakonu o radu priznaje joj se po godina radnog staža za svako dete, pa bi u penziju mogla sa 31 godinu radnog staža. Međutim, problem je to što joj poslodavac nije 9 godina uplaćivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 Tolike godine sam provela radeći i sada pod stare dane sam dočekala da ne mogu da dobijem zasluženu penziju – žali se Ćurkovićeva.

U Fondu PIO preciziraju – bez uplate spornih godina, nema ni penzije jer se, prema postojećim propisima, u staž računa samo period za koji je uplaćen doprinos.

U navedenom slučaju staž može da uplati poslodavac, iz stečajne mase, pošto je firma u stečaju, sam osiguranik ili da se staž uplati kroz program socijalnog zbrinjavanja od strane Vlade RS – kaže Tihomir Joksimović, portprol Fonda PIO RS.

Iz Fonda PIO savetuju Ćurkovićevoj da je najbolje da se obrati nekom u administraciji „Fruktone“, izloži svoj problem i traži da je prijave za program socijalnog zbrinjavanja radnika, nakon čega bi trebala da ostvari pravo na penziju.

Problem sa dobijanjem penzije, zbog neuvezanog radnog staža skoro svakodnevno ima veliki broj građana Srpske. U proteklih 12 godina Vlada RS je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvojila 175 miliona KM. Na taj način je zbrinuto preko 60.000 radnika iz skoro 400 preduzeća u stečaju.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže da država s jedne strane troši novac da zbrine radnike koji ne mogu u penziju jer im poslodavci nisu uplaćivali staž, a s druge dozvoljava da poslodavci i dalje ne uplaćuju doprinose za one koji rade.

Pojedini poslodavci tako nanose štetu državi, ali i prave veliki problem radnicima prilikom ostvarivanja prava na penziju. Profitiraju jedino pojedinci koji kada napune svoje džepove gurnu firmu u stečaj. Tražili smo da se takvo ponašanje tretira kao krivično delo – kaže Rakulj.

Dodaje da Vlada radnicima kroz socijalni program zbrinjavanja povezuje radni staž na najmanju platu zbog čega imaju manju penziju.

Upola manje penzije

Rakulj navodi da je više od 1.500 zdravstvenih radnika u RS dobilo manju penziju jer im nisu uplaćeni doprinosi po pet, šest godina.

Zbog neplaćenih doprinosa radnici odlaze u penziju koja je za petinu, trećinu pa i upola manja nego što bi je inače dobijali – kaže Rakulj.

 

Izvor: www.blic.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *